woensdag 23 mei 2018

Over opstellen verbeteren en weer een cadeau

Ik ga het niet hebben over onze boodschappen of het vervolg van het huishouden. Huishouden dat ik trouwens onderbrak zodra mijn hulp werd gevraagd voor iets veel interessanter.

Het zit zo. Een achternicht van mij (ik ken ze zelfs niet persoonlijk) schrijft mooie tekstjes. Ze heeft duidelijk talent maar moet nog leren te schaven, te schrappen, herhalingen te vermijden enzovoort. Kortom, leren kritisch te herlezen. Ik had haar opa (mijn oom) voorgesteld haar teksten na te lezen en haar wat te coachen.

Vandaag kreeg ik een eerste tekstje van haar. Een heel gevoelige tekst over ziekte, hoop en liefde.Wel, ik liet al het huishoudelijk werk meteen vallen en ben beginnen nalezen. Vier keer hebben we over en weer gemaild, nichtje en ik. We hebben wat geschaafd, wat overbodige tekst en herhalingen laten vallen of vervangen door synoniemen. Ik heb nog enkele foutjes verbeterd (met de nodige uitleg) en ik denk dat het resultaat mag gelezen worden.

Wat heb ik van dat werk genoten! Het herinnerde me de verbetering van opstellen vroeger. Heel veel werk, maar wat een vreugde als ik merkte dat mijn leerlingen steeds minder fouten maakten, dat ze hun zinnen beter begonnen op te bouwen, dat ze hun woordenschat uitbreidden, dat hun stijl verbeterde (al drong ik nooit mijn eigen stijl op). Zalig werk!

En dan werd er gebeld. Roger ging opendoen maar kwam alleen terug, met een papegaaienplant. Het was Ludo D. geweest, die geen tijd had om binnen te komen maar wel een (beloofd) geschenk bracht.
Roger heeft het boompje meteen geplant in de tuin, we hebben het goed begoten en nu maar hopen dat het gedijt.

O ja, onze vrienden uit de Ardennen verwachten ons wel degelijk bij hen binnenkort, al moest zij toegeven dat ze zich vergist had en dat zij in feite bij ons waren uitgenodigd! 😊

2 opmerkingen:

 1. Ik was blij verrast toen ik je medewerking opmerkte. Fantastisch!
  Yasmine is schuchter en zoekt haar gevoelens via teksten te uiten.Ik steun haar en dring er op aan dat haar thuis "wakker"wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat heel graag gedaan!
   Trouwens, ik herken dat, als schrijven gemakkelijker gaat dan praten!

   Verwijderen