vrijdag 23 december 2022

Brein en bewustzijn

Roger viel vrij vroeg in slaap deze avond, wat me heel normaal leek na bijna twee weken ziekenhuisritme.

Uiteraard ging ik niet zo vroeg naar bed: Roger en ik zijn immers van nature nachtraven! Ik had niet veel zin om te lezen, ik keek naar het avondjournaal (weer zo deprimerend!), mijmerde wat en doolde daarna een beetje rond op YouTube. Waar ik per toeval (?) viel op een interview met een psychiater en auteur die ik niet kende: Christophe Fauré, over de  correlatie brein-bewustzijn.

Het interview is te lang om deze avond volledig te volgen maar ik hoorde daar iets dat ik nog niet wist. Hoewel de correlatie "brein-bewustzijn" bewezen is, bestaat er geen wetenschappelijk bewijs voor het "paradigma" dat het brein het bewustzijn voortbrengt! 

Die Fauré is dus weer iemand die zich afvraagt of ons brein misschien een (deel van een) extern bewustzijn "capteert". 

Ik opperde dat idee al terloops in mijn roman "In de schaduw van de moerbeiboom" maar bij mij was het louter "intuïtie"!  Is het mogelijk dat ik (enfin, het personage dat in dat niet zo schitterend boek van mij dat idee vertolkte) ooit gelijk krijg? 

1 opmerking:

  1. Oei, heel erg, maar ik denk dat ik me vergiste en dat ik dat idee opperde in een ander boek, namelijk "De ivoren toren". Blijkbaar weet ik zelf al niet meer waar ik wat heb geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen