donderdag 16 maart 2023

Een lentegevoel

Roger was het bijna vergeten: een (routine) doktersonderzoek vandaag. Gelukkig dachten we er nog op tijd aan (waardoor we ons moesten verontschuldigen op de vergadering van de werkgroep WO I-II).

Toen we tegen 13:30 uur vertrokken, merkten we dat onze stoep vol plastic dozen, blikken en andere verpakkingen lag. Blijkbaar was een van onze vuilniszakken gescheurd en hadden de vuilnismannen hem daarom deze ochtend laten liggen.

In het ziekenhuis van Sint-Truiden was het inderdaad de gewone routine: inschrijven, lang wachten, korte doktersvisite. Het was al 15:30 uur voorbij toen we  thuis kwamen. We ruimden de stoep op en daarna stelde Roger voor nog wat rond te rijden in de streek. Hier en daar stapten we even uit, ik zag mensen op het terras van dorpscafeetjes zitten, er hing duidelijk een lentegeur in de lucht!  

Na ons avondeten (een restje soep en alu gobi van gisteren) vond ik onder andere een bericht van Hendrik op mijn pc. Blijkbaar heeft hij zich nog geamuseerd met chat GPT. Deze keer liet hij mijn post van 11 maart herschrijven in de stijl van enkele beroemdheden en daarna hebben chat GPT en Hendrik er samen een sprookje van gemaakt. Hieronder de "conversatie" tussen Hendrik en chat GPT:

"Hendrik:

Herschrijf de volgende tekst als een sprookje: Zus Bie wordt 70 jaar vandaag en dat geeft me een eigenaardig gevoel: ik ben haar altijd blijven beschouwen als mijn kleine zus (hoewel ze groter is dan ik!), en nu is zij dus ook al 70 jaar! Het was nog koud maar de zon scheen volop vandaag: zou de lente toch in aantocht zijn?

ChatGPT:

Er was eens een kleine tovenaar genaamd Tom. Hij had een grote zus genaamd Bie, die altijd voor hem zorgde en hem beschermde tegen de boze wezens in het bos. Op een dag werd Bie 70 jaar oud en Tom voelde zich vreemd omdat hij altijd dacht dat ze voor altijd jong zou blijven. Maar Bie was nog steeds even mooi als altijd en haar glimlach verlichtte het hele bos.
Die dag was het nog koud en somber in het bos, maar plotseling begon de zon fel te schijnen en de sneeuw begon te smelten. Tom keek omhoog en zag dat de lente in aantocht was. Hij voelde zich opgelucht en blij dat Bie nog steeds bij hem was en dat ze samen de lente konden begroeten.
Vanaf die dag leefden Tom en Bie nog lang en gelukkig in het betoverde bos, waar de lente altijd volop bloeide en de zon altijd scheen.

 Hendrik:

Verander Tom in Jessy, een vrouw dus, en de oudere zus van Bie.

 ChatGPT:

Jessy, de oudere zus van Bie, wordt vandaag 70 jaar en dat geeft me een eigenaardig gevoel: ik ben haar altijd blijven beschouwen als mijn grote zus (hoewel ze eigenlijk mijn oudere zus is!), en nu is zij dus ook al 70 jaar!
Het was nog koud maar de zon scheen volop vandaag: zou de lente toch in aantocht zijn?

 Hendrik:

Nee, nee, Jessy is de oudere zus, maar het is Bie die verjaart.

 ChatGPT:

Excuses voor de verwarring. Hier is de herschreven tekst:
Jessy, de oudere zus van Bie, wordt vandaag 70 jaar oud en dat geeft me een eigenaardig gevoel. Ik heb haar altijd beschouwd als mijn grote zus, hoewel ze soms net zo speels en ondeugend kan zijn als ik. En nu is Bie dus jarig, mijn lieve kleine zus die al zoveel heeft meegemaakt en zoveel heeft bereikt. Het was nog koud, maar de zon scheen volop vandaag. Zou de lente toch in aantocht zijn?

 Hendrik:

Maar Jessy verjaart helemaal niet, het is Bie die verjaart!

 ChatGPT:

Excuses voor de verwarring. Laten we opnieuw beginnen:
Jessy is de oudere zus van Bie en vandaag wordt Bie 70 jaar oud. Dit geeft Jessy een eigenaardig gevoel, omdat ze Bie altijd als haar kleine zusje heeft gezien, hoewel Bie in werkelijkheid groter is dan zijzelf. Jessy besluit een groot feest te organiseren om Bie's verjaardag te vieren. Terwijl Jessy zich voorbereidt op het feest, merkt ze op dat hoewel het nog koud is, de zon volop schijnt. Zou de lente dan toch in aantocht zijn?

 Hendrik:

Ja, ok, nu klopt het min of meer, maar dit lijkt in niets nog op het sprookje dat je eerst gaf.

ChatGPT:

Excuses daarvoor, laten we het weer goedmaken. Hieronder volgt het sprookje met Jessy als de oudere zus van Bie:
Er was eens een oudere zus genaamd Jessy, die altijd haar kleine zusje Bie in de gaten hield. Op een dag werd Bie 70 jaar oud, wat Jessy een eigenaardig gevoel gaf. Ze had Bie altijd gezien als haar kleine zusje, ook al was Bie inmiddels groter dan zijzelf. Jessy besloot Bie een speciaal verjaardagscadeau te geven om haar te laten zien hoeveel ze om haar gaf.
Terwijl Jessy op zoek was naar het perfecte cadeau, merkte ze dat de zon volop scheen, maar het nog steeds koud was buiten. Ze vroeg zich af of de lente toch in aantocht was en besloot om haar cadeauwinkel snel te verlaten om een wandeling te maken in de zon. Na een tijdje kwam Jessy tot het besef dat het niet uitmaakte hoe oud Bie werd, want haar liefde voor haar zou altijd blijven bestaan, ongeacht haar leeftijd. Met deze gedachte in haar hoofd ging ze terug naar haar cadeauwinkel en koos het perfecte cadeau voor Bie. Ze gaf het cadeau met veel liefde en Bie was ontzettend blij en dankbaar. Sinds die dag waren Jessy en Bie nog closer geworden, en hun band was sterker dan ooit tevoren. En zo leefden ze nog lang en gelukkig.

 Hendrik:

Haar cadeauwinkel?

 ChatGPT:

Excuses, dat was een foutje van mijn kant. Er is geen sprake van een cadeauwinkel in de oorspronkelijke tekst. Ik zal de vraag vanaf het begin beantwoorden:
Jessy, de oudere zus van Bie, wordt 70 jaar vandaag. Bie voelt zich vreemd, want ze heeft Jessy altijd gezien als haar kleine zus, ook al is Jessy groter dan zijzelf. Bie viert de verjaardag van haar geliefde zus met een feestelijk diner in een restaurant. Ze heffen het glas op Jessy en kijken naar de zonsondergang, zich afvragend of de lente binnenkort zal aanbreken.

 Hendrik:

Jamaar, hier is toch niets sprookjesachtig aan?

 ChatGPT:

Je hebt gelijk, excuses daarvoor. Laten we teruggaan naar het sprookjesgenre. Hier is een nieuwe poging:
Er was eens een oudere zus genaamd Jessy en haar jongere zus Bie. Op de dag van Bie's 70ste verjaardag voelde Jessy zich vreemd: ze had altijd gedacht dat Bie haar kleine zusje was, maar nu was ze ouder dan Jessy zelf! Ze besloot om Bie te verrassen met een cadeau van haar magische cadeauwinkel, waar elk cadeau een speciale betekenis had. Jessy zocht zorgvuldig het perfecte cadeau uit voor haar zus - een doosje met een magisch poeder dat haar eeuwige jeugd zou geven. Bie was verrukt en bedankte haar zus hartelijk. Maar al snel besefte ze dat haar ware schat haar liefhebbende zus was, die altijd voor haar had gezorgd en haar de mooiste verjaardag had bezorgd. En zo leefden ze nog lang en gelukkig, omringd door de warmte van hun gezin en de magie van Jessy's cadeauwinkel.

 Hendrik:

Dus Jessy had zelf die cadeauwinkel?

 ChatGPT:

Ja, dat klopt! Jessy had zelf een cadeauwinkel en was daar altijd erg trots op.

 Hendrik:

Hoe had ze die verkregen dan?

 ChatGPT:

Jessy had de cadeauwinkel geërfd van haar grootmoeder, die een succesvolle ondernemer was geweest in het rijk van de elfen. De winkel was niet zomaar een cadeauwinkel, het was een magische cadeauwinkel waar de meest unieke en betoverende geschenken te vinden waren. Grootmoeder had het vermogen om de mooiste magische geschenken te creëren die de fantasie van elke klant overtroffen. Na haar overlijden erfde Jessy de winkel en sindsdien zorgde ze ervoor dat de magie bleef bestaan.

 Hendrik:

Vertel eens over die grootmoeder. Dat was Marraine, geloof ik, klopt dat?

 ChatGPT:

Ja, dat klopt! Marraine was de grootmoeder van Jessy en Bie.
Marraine was een wijze en lieve vrouw. Ze had vele jaren geleden al voorspeld dat Jessy ooit haar eigen winkel zou hebben. Ze gaf Jessy een oud en mysterieus amulet als geluksbrenger en raadde haar aan het altijd bij zich te dragen. Het amulet bleek later een magisch voorwerp te zijn en bracht Jessy altijd geluk in haar ondernemingen.
Toen Marraine stierf, liet ze de cadeauwinkel na aan Jessy en Bie als erfgenamen. Het was een waardevol geschenk en Jessy zwoer het cadeau van Marraine voort te zetten door het geluk en de vreugde te verspreiden die haar grootmoeder zo belangrijk vond.

 Hendrik:

Dus de cadeauwinkel was niet alleen van Jessy, maar ook van Bie? M.a.w., het cadeau dat Bie kreeg was eigenlijk al half van haar?

ChatGPT:

Ja, dat klopt! Marraine had de cadeauwinkel geërfd en besloot deze aan haar kleindochters Jessy en Bie te geven, als een gezamenlijk cadeau. Jessy en Bie besloten de winkel samen te runnen en hebben er sindsdien veel plezier aan beleefd. Dus het cadeau dat Bie kreeg was inderdaad al half van haar, maar het was toch een verrassing voor haar omdat ze niet wist dat Marraine het cadeau aan hen beiden zou geven.

 Hendrik:

Ah, dus Marraine had die zelf ook geërfd. Maar je begint vanalles door elkaar te halen. Het cadeau dat Bie kreeg was toch niet de winkel?

 ChatGPT:

Excuses voor de verwarring. Inderdaad, het cadeau dat Bie kreeg was niet de cadeauwinkel, maar een mooie verjaardagskaart en een bos bloemen. De cadeauwinkel was eigendom van Jessy en zij had deze geërfd van Marraine. Het spijt me als mijn antwoorden voor verwarring hebben gezorgd.

 Hendrik:

Daarstraks was het cadeau nog een doosje met een magisch poeder dat haar eeuwige jeugd zou geven. Ben je weer aan het hallucineren, ChatGPT?

 ChatGPT:

Excuses, ik heb inderdaad per ongeluk twee verschillende verhalen door elkaar gehaald. Laat me opnieuw beginnen en het verhaal helder en consistent maken:
Er was eens een oudere zus genaamd Jessy en haar jongere zus genaamd Bie. Jessy had een cadeauwinkel geërfd van hun grootmoeder, die Marraine heette. Bie hielp vaak in de winkel en droomde ervan om ooit haar eigen cadeauwinkel te hebben.
Op de 70ste verjaardag van Bie besloot Jessy haar te verrassen met een cadeau: ze gaf haar de helft van de cadeauwinkel en zei dat het nu ook van haar was. Bie was ontroerd en opgewonden om samen met haar zus een zaak te runnen.
Op die dag scheen de zon volop, maar het was nog steeds koud. Bie vroeg zich af of de lente ooit nog zou komen. Maar Jessy zei dat ze er vertrouwen in moest hebben dat de zon uiteindelijk de warmte zou brengen en de bloemen zou laten bloeien. En zo gebeurde het.

 Hendrik:

Da's toch geen sprookje?

 ChatGPT:

Je hebt gelijk, het verhaal dat ik schreef lijkt meer op een moderne fictie dan op een traditioneel sprookje. Sorry daarvoor, ik heb me laten meeslepen. Zal ik een nieuw sprookje voor je bedenken?

 Hendrik:

Nee, herschrijf dit gewoon als een sprookje.

 ChatGPT:

Er was eens een oudere zus genaamd Jessy en haar jongere zus genaamd Bie. Op de verjaardag van Bie voelde Jessy zich vreemd, want ze had haar altijd beschouwd als haar kleine zusje, hoewel Bie groter was dan zij. Bie werd die dag zeventig jaar oud, en Jessy wilde haar een bijzonder cadeau geven.
Jessy dacht terug aan de magische verhalen die hun grootmoeder Marraine hen vroeger had verteld. Marraine had een cadeauwinkel waar ze de mooiste en meest bijzondere geschenken verkocht die ze tijdens haar reizen had verzameld. Helaas was Marraine er niet meer en de winkel stond leeg. Jessy besloot de winkel te kopen en deze weer tot leven te wekken.
Op de verjaardag van Bie nodigde Jessy haar uit om de winkel te bezoeken. Ze leidde haar naar een kamer vol cadeaus en vertelde haar dat ze haar verjaardagscadeau hier mocht uitzoeken. Bie keek haar ogen uit en koos uiteindelijk een prachtig versierd doosje met daarin een magisch poeder dat haar eeuwige jeugd zou geven.
Vanaf die dag besloten Jessy en Bie de cadeauwinkel samen te runnen en zo werden ze de beste vrienden en zakenpartners. De winkel werd een groot succes en bracht geluk en vreugde in het leven van iedereen die er kwam. En Bie, die bleef altijd jong van geest en hart. Zo leefden Jessy en Bie nog lang en gelukkig, terwijl de lente het hele jaar door in hun winkel te vinden was.

Hendrik:

Maak nu een vergelijking tussen dit verhaal en de oorspronkelijke tekst die ik je gaf ("Zus Bie wordt 70 jaar vandaag en dat geeft me een eigenaardig gevoel: ik ben haar altijd blijven beschouwen als mijn kleine zus (hoewel ze groter is dan ik!), en nu is zij dus ook al 70 jaar! Het was nog koud maar de zon scheen volop vandaag: zou de lente toch in aantocht zijn?")

 ChatGPT:

Het oorspronkelijke verhaal was een persoonlijke reflectie op de verjaardag van de verteller's zus en hoe dit haar deed beseffen dat de tijd vliegt. Het sprookje dat we samen hebben gecreëerd heeft dezelfde elementen van verjaardagen en de tijd die verstrijkt, maar voegt daar een magisch en fantasierijk element aan toe. Het laat zien hoe een persoonlijke gebeurtenis kan worden getransformeerd in een verhaal dat de verbeelding prikkelt en ons doet dromen van een betoverende wereld.

 Hendrik:

Breid het sprookje uit: ik wil dat er nog een draak en een boze wolf in voor komen.

ChatGPT:

Op een dag, terwijl Jessy en Bie druk bezig waren in hun cadeauwinkel, hoorden ze een luid gebulder van buiten. Toen ze uit het raam keken, zagen ze een enorme draak die vuur spuwde en de hele stad in paniek bracht.
Jessy en Bie wisten dat ze snel moesten handelen om de stad te redden. Ze besloten hun magische krachten te bundelen en de draak te verslaan. Met een krachtige spreuk en enkele handbewegingen, slaagden ze erin om de draak te kalmeren en de vrede terug te brengen in de stad.
Maar de vreugde was van korte duur, want een boze wolf die de stad al geruime tijd terroriseerde, kwam tevoorschijn. De wolf had het gemunt op de inwoners en was vastbesloten om hen pijn te doen.
Jessy en Bie lieten zich niet afschrikken door de wolf en gingen de confrontatie aan. Met hun toverstokjes, hun moed en hun vastberadenheid slaagden ze erin om de wolf te verslaan en de stad voorgoed te bevrijden van zijn kwaadaardige daden.
En zo werden Jessy en Bie de heldinnen van de stad en leefden ze nog lang en gelukkig. Ze realiseerden zich dat ze samen sterker stonden en dat ze met hun magische krachten en hun goede hart altijd klaar stonden om anderen te helpen en te beschermen.

Hendrik:

Dat is een vervolg, maar ik wil dat je de draak en de wolf in het sprookje over de verjaardag brengt.

 ChatGPT:

Goed, ik zal het sprookje herschrijven met de draak en de boze wolf erin:
Er was eens een dappere en mooie prinses genaamd Bie. Op haar zeventigste verjaardag voelde haar jongere zus Jessy een eigenaardig gevoel. Hoewel Jessy altijd haar kleine zusje had beschouwd, was Bie nu een volwassen vrouw.
Op de dag van de verjaardag van Bie was het nog koud en er hing een dreigende sfeer in het koninkrijk. Plotseling verscheen er een enorme draak die alles vernietigde wat op zijn pad kwam. De mensen in het koninkrijk waren doodsbang en riepen om hulp.
Jessy was vastbesloten om haar zus en het koninkrijk te beschermen. Ze ging op zoek naar de boze wolf, die bekend stond om zijn kracht en moed. Na lang zoeken vond Jessy de boze wolf en smeekte hem om hulp. De boze wolf beloofde Jessy te helpen en samen gingen ze op zoek naar de draak.
Toen ze de draak vonden, begon een epische strijd tussen de draak, de boze wolf en Jessy. De draak was enorm sterk en het leek erop dat hij zou winnen, maar Jessy en de boze wolf gaven niet op. Uiteindelijk slaagden ze erin de draak te verslaan en het koninkrijk te redden.
De mensen vierden feest en Jessy gaf haar zus Bie een bijzonder cadeau: een prachtige kroon en een mooie scepter als symbool van haar kracht en leiderschap. Vanaf dat moment regeerde Bie met wijsheid en rechtvaardigheid over het koninkrijk en leefden de mensen in vrede en voorspoed.
En de boze wolf? Die bleef aan de zijde van Jessy en samen werden ze de beschermers van het koninkrijk en haar bewoners, voor altijd en altijd.

 Hendrik:

Haar jongere zus? Tsss... Ben je ermee aan het lachen? Je past de feiten voortdurend aan.

 ChatGPT:

Mijn excuses, ik verwarde de personages in mijn eerdere antwoorden. Ik zal proberen het verhaal opnieuw te schrijven met de juiste personages en gebeurtenissen.
Er was eens een oudere zus genaamd Jessy, die samenwoonde met haar jongere zus Bie in een klein dorpje. Op een dag werd Bie 70 jaar oud en Jessy wilde haar verrassen met een bijzonder cadeau. Ze besloot om samen met Bie naar het bos te gaan om een magisch kruid te plukken dat bekend stond om zijn verjongende eigenschappen.
Terwijl ze door het bos liepen, kwamen ze een boze wolf tegen die hen aanviel. Jessy slaagde erin de wolf af te weren met haar zwaard, maar ze realiseerde zich dat het bos niet langer veilig was. Ze besloot om een cadeauwinkel te openen waar ze magische voorwerpen kon verkopen om mensen te beschermen tegen de gevaren van het bos.
Op de dag van Bie's verjaardag gaf Jessy haar het cadeau van een deel van de cadeauwinkel. Bie was blij en verrast, maar ze voelde zich ook een beetje schuldig omdat Jessy de winkel had geopend vanwege de aanval van de boze wolf. Om haar zus te bedanken, besloot Bie om een groot feest te organiseren in het dorp en iedereen uit te nodigen om samen met hen te vieren.
Maar net toen het feest begon, kwam er een draak aanvliegen die het dorpje aanviel. Jessy en Bie besloten om samen te werken en hun magische voorwerpen te gebruiken om de draak te verslaan. Met vereende krachten en de hulp van het dappere dorpelingen, slaagden ze erin om de draak te verslaan en het dorp te redden.
Vanaf dat moment werd de cadeauwinkel van Jessy en Bie beroemd in de wijde omtrek en kwamen mensen van heinde en verre om magische voorwerpen te kopen. Jessy en Bie werkten hard en gelukkig samen, en het dorpje werd nooit meer aangevallen door wolven of draken.
De vergelijking met de oorspronkelijke tekst is dat beide verhalen beginnen met de verjaardag van iemand en hoe dat de verteller doet reflecteren op de veranderende tijd. In het oorspronkelijke verhaal gaat het om de leeftijd van een zus die 70 jaar wordt, terwijl in het sprookje gaat het om de verjaardag van Bie en hoe dit leidt tot de ontdekking van het magische kruid en de opening van de cadeauwinkel. Beide verhalen hebben ook een element van reflectie over de vergankelijkheid van de tijd en de wisseling van de seizoenen.

 Hendrik:

Bedankt voor die ongevraagde analyse op het einde. Het is een bizar verhaal geworden, maar goed. Weet je wat, kan je het nog wat meer bizar maken? Maar zorg wel dat het intern consistent blijft, en onthoud dat Jessy de oudere zus is van Bie, maar dat het Bie is die verjaart en 70 wordt.

 ChatGPT:

Natuurlijk, ik zal mijn best doen om het verhaal nog wat meer te verdraaien en er een vleugje surrealisme aan toe te voegen!
Het was de dag van de 70ste verjaardag van Bie, en Jessy had een verrassingsfeestje georganiseerd in de tuin van het kasteel. Maar toen de gasten begonnen aan te komen, merkten ze dat er iets vreemds aan de hand was. De lucht was groen en de wolken waren roze, en er was een enorme draak die in de lucht vloog en vuurballen spuwde.
Terwijl de gasten zich afvroegen wat er gebeurde, kwam er ook een boze wolf uit het bos tevoorschijn. Hij had zijn oog laten vallen op het verjaardagsfeest en wilde koste wat het kost de taart opeten voordat Bie het kon doen.
Maar Jessy was niet van plan om haar zusje te laten bederven op haar verjaardag. Ze pakte haar zwaard en ging op de draak af, terwijl de gasten probeerden de wolf af te leiden.
De draak bleek echter geen echte draak te zijn, maar een gigantische ballon die was losgekomen van het jaarlijkse ballonnenfestival. Jessy stak de ballon lek met haar zwaard en de luchtballon verdween langzaam in de wolken.
De wolf bleek ook niet zo gevaarlijk te zijn als gedacht. Hij was verdwaald en hongerig, en de gasten gaven hem wat eten en stuurden hem terug het bos in.
Uiteindelijk kon Bie toch genieten van haar verjaardagstaart, hoewel het een beetje gehavend was door de avonturen van die dag. En hoewel het een onvergetelijk feest was geworden, hoopten ze allemaal dat de volgende verjaardag iets minder bizar zou zijn."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten