maandag 13 maart 2023

Wanneer een evaluatie?

Heel veel wind vandaag, dus, buiten enkele huishoudtaken, veel lectuur. Ik las onder andere een interessant artikel van Winny Matheeussen in "Doorbraak". Eigenlijk wacht ik al lang op een "evaluatie"!

Omdat het artikel in kwestie betalend is, hieronder een korte samenvatting:

"In het begin van de pandemie verklaarde Van Ranst dat mondmaskers nutteloos zijn maar later benadrukte hij het belang van mondmaskers nadat de voorraad was aangevuld. Het advies was om thuis te blijven, maar als je naar buiten ging, was een mondmasker verplicht. Wetenschappelijke studies tonen aan dat mondmaskers weinig effectief zijn, maar toch blijven ze verplicht in ziekenhuizen en dokterspraktijken. 

Drie vaccins kwamen bijna tegelijkertijd op de markt met voorwaardelijke toegang via versnelde procedures. De farma-industrie kreeg “immuniteit”:  ze kon vervolgd en veroordeeld worden voor product gerelateerde schade, maar de boetes en schadevergoedingen moesten door de belastingbetaler worden betaald. Een massale vaccinatiecampagne zou ons uit lockdowns redden en de vaccins "waren veilig en effectief, zelfs tegen virusoverdracht". Vragen stellen over de veiligheid van vaccins werd niet toegestaan. De vaccins waren grondig getest op 40.000 mensen, maar er was geen tijd om lange termijn effecten te onderzoeken. De definitie van groepsimmuniteit werd aangepast: natuurlijk verworven immuniteit telde niet langer mee. Het doel hiervan was meer mensen te vaccineren. De overheid besloot, ondanks een vaccinatiegraad van 90%, een Corona Safe Ticket (CST) in te voeren, waardoor niet-gevaccineerden zich steeds opnieuw moesten laten testen om deel te nemen aan het publieke leven. Ondertussen is gebleken dat de vaccins beperkt in de tijd werken en niet helpen tegen overdracht.

In omliggende landen beginnen onderzoeken over de aanpak van de coronacrisis, om te leren van de crisis en fouten te ontdekken

Het is ons recht als burgers om kennis te nemen van hoe deze crisis werd mismeesterd. Hoe het komt dat onze fundamentele vrijheden zo makkelijk op de schop konden. Hoe het komt dat onze hoge rechtscolleges daar niet tegen ingingen. Want die lockdowns hebben ons veel gekost: veel geld, maar vooral vreugde, menselijkheid en vertrouwen."

Als ik helemaal eerlijk ben: ikzelf vond die lockdown over het algemeen wel rustgevend, al miste ik de kinderen geregeld en wist ik dat mijn moeder, de heel sociale Nany zaliger, het allemaal maar niets vond! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten