zondag 18 juli 2010

Los Llamosos, Andaluz, Berlanga de Duero en Soria

We vertrokken vandaag bij een temperatuur van 25°C richting Zuid-Westen. Gedurende ongeveer 10 kilometer reden we weer op een kale hoogvlakte met rode aarde. Dan kregen we af en toe graanakkers en nog wat later naaldbossen.
Onze eerste halte was Los Llamosos, een dorpje uit de 11de, 12de eeuw. Sommige huizen vertoonden weer die conische schouwen.
We liepen voorbij de kerk en Roger zei net: 'Een Romaanse kerk als zoveel andere en trouwens weer niet open', toen een man ons aansprak. Of we de kerk niet wilden bezoeken.

P7185462

(Foto Roger)
De iglesia de la Señora de la Asuncion dateert van de 12de en 13de eeuw. Die man toonde ons muurschilderingen die aan het licht waren gekomen bij renovatiewerken. Er zouden er nog veel verborgen zitten achter de vergulde retabels en de geschilderde muren. Eens zullen die allemaal vrijgemaakt worden, legde de man ons uit, maar dat vergde veel tijd en geld. Trouwens, eerst moest het dak hersteld worden, want het lekte.
Een deel van de vloer was in hout, net zoals in Torquemada. En er stonden ook enkele heel mooie houten beelden uit de 13de eeuw. Ongeveer drie kwartier toonde onze gids ons alle schilderijen, beelden, het oksaal. Bij het afscheid nemen, vroeg ik hem wat we hem verschuldigd waren en hij antwoordde, een beetje geschokt: 'Niets!',

Dat deed me denken aan wat ik onlangs tegen Roger zei: dat het feit dat je moet betalen om bepaalde kerken binnen te gaan, me een beetje tegen de borst stootte.
We wandelden nog even verder in het dorp, en enkele vrouwen vroegen ons of we wel het interieur van de kerk hadden gezien. De bewoners lijken heel fier op hun kerk!

We reden verder door een vlakte en even later tussen twee rotsketens aan de beide oevers van de rio Andaluz. Daar stopten we aan de rivier om te picknicken. In de bomen langs de berm zongen de krekels luid en bovenop de rotsen zaten gieren.

P7185466

(Foto Roger)

En daarna reden we verder naar het stadje Andaluz, dat eerder op een dorpje leek. Een op dat uur zo goed als ingeslapen rustig dorpje, met veel huizen in rode steen of aarde. De meeste waren wel gerestaureerd. Heel veel zwaluwen en enkele notelaars. Het dorp zou wel belangrijk zijn geweest in de middeleeuwen. Helemaal aan de andere rand van het dorp, na een poosje klimmen, vonden we de kerk San Miguel Arcangel uit de 12de eeuw, met opvallend mooie kapitelen in het voorportaal. Jammer genoeg was de kerk net gesloten (ze sloot tussen 14 en 16 uur).

P7185469

(Foto Roger)

Alles bij elkaar zijn we maar iets meer dan een half uurtje in Andaluz gebleven. Ik was al bang dat we het ene dorp na het andere zouden bezoeken, want ik ken mezelf: op die manier onthoud ik niets van wat ik gezien heb, of beter gezegd, ik haal dan alles door elkaar.
De volgende halte was in Berlanga de Duero. Een zonovergote Plaza , galerijen onder de huizen, 4 bars, resten van een kasteel en stadsmuren, en een paar paleizen.

P7185478

P7185493

(Foto’s Roger)

Ik vond het een mooi stadje, maar nogmaals, ik was er liever iets langer dan 2 uur blijven kuieren. Echter, je kunt niet de ene bar na de andere binnengaan en telkens een biertje drinken (het was toen al meer dan 34°C in de schaduw en dus dorstig weer), zeker niet als je nog moet rijden.

Dus reden we maar terug naar Soria. Onder weg wilde Roger een omwegje maken langs Almazón. We hadden allebei immers de indruk dat we die naam kenden.
En ja hoor, we zagen het meteen: daar hadden we vorige jaren al twee keer minder dan een uur rondgekuierd (normaal dat ik het mij niet meer herinnerde dus, maar van Roger ben ik dat niet gewend). Een heel mooi stadje, ik zou er graag eens wat langer vertoeven. Maar nu hadden we allebei te felle dorst (het water dat ik in de auto bij had, was meer dan lauw) en we reden verder naar de camping in Soria.

Hier op de camping dronken we veel, lazen we een poosje, en aten wat. Rond half zeven reden we weer naar de stad. Deze keer wandelden we er wat langer dan gisteren en alle herinneringen kwamen bij mij weer naar boven. De Plaza Mayor, de mooie straten, het park, enz. Op de Plaza Mayor gingen we even het kerkje 'nuestra Señora de Mayor' binnen (weer een verguld retabel) waar Antonio Machado getrouwd is en waar de uitvaart van zijn echtgenote plaatsvond.

P7185496

(Foto Roger)

Uiteindelijk gingen we nog een biertje drinken op de Plaza Ramon Benito Aceña, op het terras van de bar 'Plaza'. Ons biertje kostte 1,5 euro. Oké, dat is niet overdreven duur, maar wel meer dan als je het in de bar zelf drinkt. En toch kan ik de bar niet aanbevelen: ons glas was amper iets meer dan half gevuld!

Toen we rond 21 uur weer op de camping aankwamen, was het nog steeds bijna 30°C!

2 opmerkingen:

  1. Hallo Jessy,

    Heel fijn om je hier zo te kunnen volgen. En met dat warme weer mag er wel wat gedronken worden hé.

    En weet je wat (maar ja, je hebt het al ontdekt), ik weet eindelijk hoe ik hier wel kan reageren

    Groetjes en nog een heel fijne vakantie.
    Morgen ga ik een dagje naar de Ardennen, ik heb een heel lang weekend, begin donderdag pas terug te werken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey, tof, Micheline, ik vind deze reactie van jou nu pas! (24/8/2010). Ik heb niet de gewoonte om vroegere 'posts' van mezelf te gaan bekijken, en daardoor mis ik de reacties. Ik vraag me af waarom ik niet op de hoogte word gebracht van een reactie, net zoals op Leespunt?

    BeantwoordenVerwijderen