maandag 19 juli 2010

Van Soria naar Huesca

We zouden vandaag terugrijden naar Huesca in Aragon. Nadat we de camping hadden betaald en alles ingepakt, hadden we allebei grote dorst, en dus gingen we eerst nog een pils drinken in de bar van de camping. We waren niet de enigen die voor de middag al aan een biertje toe waren: het was dan ook al 26°C.

Voor we Soria verlieten, gingen we nog even een Mercadona binnen. Die hadden we gisteren pas ontdekt. De Mercadona's zijn de grootwarenhuizen die ik het liefst heb hier in Spanje. Ze bieden een ruim assortiment, zijn niet te groot en heel overzichtelijk. Maar er speelde nog iets anders mee. Het is in een winkel van die keten dat we onlangs die droge Oloroso hadden gevonden. En in geen enkele andere winkel lijken ze hem aan te bieden. We kwamen dus buiten met de laatste 7 flessen die in de rekken stonden.

Iets over 12 uur reden we eindelijk Soria buiten, via een immense hoogvlakte omringd door kale heuvels waarboven soms windturbines draaiden (nooit draaiden ze allemaal). Onderweg ontmoetten we een paar dorpjes, waaronder Adealpozo dat helemaal verlaten leek. Tja, de jonge mensen trekken naar de steden.
Om 20 over 13 uur reden we al de provincie Zaragoza in Aragon binnen. De aarde was echter nog altijd rood. Kort daarna, nadat we weer een poosje in een vlakte met bosjes hadden gereden, zagen we op een heuvel Tarazona liggen. Het leek ons een mooie stad en we besloten er even naartoe te gaan. Door een wirwar van straatjes geraakten we tot aan het rijkversierde Ayuntamiento. De stad was vrij groot, er waren veel Mudejar-gebouwen, maar helaas nergens parkeermogelijkheid. En geen camping. Dus zijn we maar weer naar de rand van de stad gereden, waar we wel een parkeerplaatsje vonden, en hebben daar gepicknickt.

Even wilde ik voorstellen om van daar naar de stad te lopen, maar het was echt al te warm: 32°C in de schaduw.

25 kilometer verder, nadat we enkele grijs-bruine heuvels hadden beklommen tot aan de Puerto de Lanzas Agudas en daarna weer een vlakte in gedaald waren, in Bulbuente, was er wel een camping. Maar 25 kilometer door de bergen is vrij veel... en vermits er zo weinig parkeermogelijkheden zijn in Tarazona, vermoed ik dus dat we er toch niet naartoe zouden rijden. Een stad die we dus waarschijnlijk nooit zullen bezoeken.

P7195501

(Foto Roger)

De heuvels werden grijzer, en we staken weldra de rio Jalon over. Dat is de rivier die we ooit hebben gevolgd richting Calatayud vanuit Saviñan.

Naarmate we Zaragoza naderden, werden de heuvels echt grijs en kaal. Nu kreeg ik echt het gevoel in Aragon te zitten. We zagen weldra voor ons de verschillende kerken van Zaragoza. Nee, in die stad wilde ik niet even halt houden, hoewel die heel veel te bieden heeft: ik weet dat het daar broeierig heet kan zijn. En vermits de temperatuur al was opgelopen tot 36°C!

We reden rond de stad en in een weide zagen we tientallen ooievaars in het gras pikken.
Nu ging het richting Huesca. De heuvels werden kaler, meer afgerond en nog grijzer. Om 15:30 uur reden we de provincie Huesca binnen en om 15;55 uur waren we aan de camping.

Er waren weinig kampeerders en we konden een plekje met voldoende schaduw bemachtigen. Met de 37°C die we toen hadden, was dat echt wel belangrijk voor ons. Naast ons zit een Spaans grootouderpaar met hun kleinkind van ik schat een jaar of tien. Schattig hoe ze met elkaar omgaan!

Ik heb inderdaad niet veel meer gedaan sinds onze installatie op de camping en onze snelle boodschappen in weer een Mercadona dan de mensen rond mij geobserveerd. Ik vond het gewoon te warm om wat dan ook te ondernemen.
Nadat we gegeten hadden (weer gekochte waren bij de tent) is Roger twee jarra's (1/2  liter) bier gaan bestellen in de bar, en dat zijn we nu aan het drinken.
Wat me meteen opviel toen we de camping binnenreden, was het oorverdovende geluid van de vele krekels. Die hoorden we hier niet op 10 juli. Of ben ik het vergeten? Het is nu bijna 23 uur en het is nog steeds warm (ik schat rond de 27°C). De krekels zijn wat stiller geworden, maar je hoort ze nog steeds. En de Spaanse oudjes en hun kleinzoon zitten nog steeds te keuvelen naast hun tent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten