maandag 5 september 2011

Naar Tongeren

Ondanks de bewolkte lucht bij onze brunch voorspelde mijn smartphone een zonnige dag – en dat ik gisteren zo zeker was dat we stralend weer zouden krijgen, lag natuurlijk ook aan het feit dat mijn smartphone het had “gezegd” Glimlach! Maar dat stralend weer had ik wel hierboven besteld hé! – maar voor morgen voorziet mijn toestel regen. Dus stelde ik voor onze boodschappen tot dan uit te stellen en even te gaan wandelen in Tongeren.

We hebben er een uurtje goed doorgestapt (niet gekuierd: de bedoeling is Roger elke dag wat beweging te geven) en zijn onder andere de inspirerende Gotische basiliek binnen gegaan. Roger liep al meteen een zijbeuk in waarvoor een verbodsteken stond: die was alleen bedoeld “voor gebed en bezinning, niet voor toeristisch bezoek”. Dat had hij niet gelezen. Terwijl ik hem erop wees en we dus de andere kant van de kerk bezochten, vroeg ik me af of toeristen dan ook niet mogen bidden in een kerk? Glimlach We gingen nog even naar de Romaanse kloostergang met binnenplein waar een deur in de kerk op uitgeeft. Daar was het minder rustig dan ik gewend ben op zulke plaatsen: er waren werken aan de gang.

We liepen nog enkele winkelstraten door en gingen even een Eci-boekhandel binnen. Ik moest weerstaan aan de neiging enkele van de laag geprijsde boeken te kopen! Voor ik nog boeken koop wil ik immers eerst weten of de boekenrekken die Roger aan het maken is zullen volstaan voor onze duizenden boeken.

In een andere straat zagen we in een etalage een schilderij die het vroegere station van Borgloon voorstelt: de allereerste afbeelding die ik daarvan zie!

Toen we na een klein uurtje weer aan de auto kwamen, zei Roger dat hij Tongeren toch nog steeds geen gezellige stad vond. Ik vermoed dat hij maar geen affiniteit kan krijgen met die stad, hetzelfde gevoel dus als ik heb met  Hasselt.

Ik vond het wel een aangename wandeling (en toch hou ik niet meer echt van steden), al moet ik toegeven dat ik Sint-Truiden veel gezelliger vind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten