woensdag 31 december 2014

Begraafplaatsen

Roger is nog steeds bezig met het uitpluizen van die soldatendossiers (ik had beloofd er vanaf volgende week ook nog even aan te werken, maar deze avond vertelde hij mij dat hij klaar is). En… Hij wilde graag het graf van een paar soldaten opzoeken. Voor mij was dat in orde: dat gaf een doel aan onze dagelijkse wandeling.
We reden naar Grandville, vroegen er aan een bewoner die we ontmoetten waar de begraafplaats zich bevindt (nadat we hadden opgemerkt dat er geen kerkhof meer is rond de kerk) en hij verwees ons naar Bergilers, even verder. De begraafplaats bevindt zich inderdaad op de weg naar die gemeente en blijkt voor de twee gemeentes dienst te doen. Het werd een wandeling (heen en terug) van een dik half uur (voor een deel met ijzige tegenwind) maar Roger vond niet wat hij zocht.

Ik vond er wel een heel grappig opschrift:

Belliek (Bergilers): leuk opschrift op grafsteen (Vertaald: aan mijn betreurd oud kippetje, vanwege de oude haan), foto Roger

In Horpmaal (nog een wandeling, in de kou, van bijna een half uur) vonden we wel de begraafplaats van een ander van “Rogers soldaten”.

Horpmaal: grafsteen van de familie Robeijns-Hannosset (of Robeyns?) Foto Roger

Het is ondertussen middernacht geworden en ik heb even Nany (die druk aan het feesten is bij tante José) en de kinderen opgebeld.

Uiteraard wens ik jullie allemaal ook het allerbeste voor 2015!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten