dinsdag 6 augustus 2019

De koelkast werd vervangen

Rond 15:15 uur deden we wat boodschappen. We kochten nog steeds weinig: we kunnen nog niets koelen. Bier (we kregen van Lieve weer twee flesjes cadeau), een beetje chorizo voor de linzensoep van deze avond en, bij Action, tandpasta, tandenborstels en, voor enkele euro's, een mooi zwart vestje voor mij.

We waren nog niet lang thuis toen men de koelkast kwam ruilen. Deze keer werd ons aangeraden 24 uur te wachten voor we het apparaat in gang zouden zetten. Dat zullen we dus voor alle veiligheid maar doen. Weer een dag zonder koelkast dus. Heel vervelend, zeker voor onze brunch: ik mis al dagen mijn Griekse yoghurt.

Deze ochtend at ik vijf pruimen omdat Roger pas wilde brunchen nadat hij om 13 uur op controle bij de dokter was geweest. Alles lijkt oké.
Daarna aten we gebakken eieren met een sneetje brood. En deze avond dus linzensoep (olijfolie, ui, look, wortel, linzen, gepelde tomaten uit blik, bouillon, chorizo, zout, peper en kurkuma*). Weer zonder aardappelen. Ik wist al een hele poos dat de glycemische index van aardappelen heel hoog is, met gevaar voor diabetes dus, maar vandaag vernam ik dat aardappelen ook kunnen zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Dat las ik hier (heel interessant maar weer in het Frans).

En weer vraag ik me af waarom in onze contreien aardappelen en brood de basis vormen van ons voedselpatroon, waarom we niet twee keer per dag groenten eten zoals in het Zuiden en waarom  zelfs voor kleine kinderen nog steeds elke dag aardappelen worden aangeraden.

Morgen rond 15:45 uur mogen we dus de koelkast in gang zetten. Zouden we daarna eindelijk onze uitgebreide boodschappen doen of toch maar wachten tot overmorgen? Misschien is het veiliger te wachten... stel je voor dat deze koelkast ook blijkt niet fatsoenlijk te werken!

Maar... dat betekent voor morgen weer gerechten bedenken waarvan de ingrediënten geel koeling vergen. Weer een of ander blik opendoen?

O ja, deze avond vroeg Jan Gerits me nog een laatste aanvulling aan te brengen aan de jongste Limburgse monografie.

Dit vergat ik bijna te vertellen: vandaag kreeg Roger van de leverancier van de eerste koelkast die we bestelden en waarvan we daarna de bestelling annuleerden, eindelijk een bevredigend antwoord. Die bestelling lijkt eindelijk officieel geannuleerd!

* Kurkuma hoort eigenlijk niet bij het recept, dat is een eigen toevoeging, en wortels doe ik er meestal niet in maar vermits ik nog een paar wortels overhad die anders misschien in de groene container zouden belanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten