maandag 15 augustus 2011

Onze Lieve Vrouw ten hemel opneming

Dat is de naam van ons mooi dorpskerkje. En ook het Christelijk feest dat vandaag werd gevierd. Met onze laatste bezoekers vroegen we ons af waarom in Gods naam de Kerk zulke dingen (die “ten hemel opneming”, de “vlekkeloze ontvangenis” – en dit betekent niet dat Jezus uit een maagd is geboren hé! – en de “onfeilbaarheid van de paus”) tot dogma heeft verheven. Het werd een ernstige discussie waarbij onze vriend  besloot dat wij eigenlijk meer protestant zijn dan katholiek.

In en rond Antwerpen vieren ze vandaag de moeders. Wij hebben daar nooit aan meegedaan, en toch moest ik vorig jaar van mijn moeder Nany horen dat ze zich een beetje achteruit gesteld voelde tegenover al haar vriendinnen die wel gevierd werden die dag.

Nu, daarom gingen we niet onze gewoontes veranderen, dus weer geen moederdagviering vandaag. Nany had gelukkig afgesproken met vrienden en heeft een prachtige dag gehad (ze heeft me pas gebeld, en heel enthousiast haar verslag gedaan).

Wij gingen even wandelen in Oetersloven. We vertrokken van aan de kapel, waar heel veel auto’s stonden. Tja, Maria ten hemel opneming vandaag, een Maria-kapel  én prachtig weer… Logisch dus dat er veel volk was!

In de plantages een beetje verder was het echter heel rustig. Hier en daar waren wel plukkers aan het werk, maar we hebben geen andere wandelaar ontmoet. Het werd een mooie wandeling van iets meer dan drie kwartier.  Ik werd er zo rustig van! Onder weg herkende ik het kantachtige heggedoornzaad dat ik al zo vaak bewonderde en waarvan onze vroegere overbuur uit Antwerpen ons de naam leerde. 

We liepen ook een verlaten boomgaard in: aan de bomen hingen kweeperen, pruimen  en appelen.

P8159024

Kweeperenboom

P8159023 Foto’s Roger

We zijn dan ook naar huis gekomen met vers geplukte appelen (die ik nog te zuur vind, in tegenstelling tot Roger).

Van in die boomgaard maakten we een lus terug naar de kapel.

P8159027 Foto Roger

Rustig dat het was! Alleen een specht onderbrak soms de stilte.
Aan de kapel bleken geen auto’s meer te staan. Wij gingen even binnen.

P8159028 Foto Roger

Weer vroeg Roger zich af of al die mensen die dachten dat ze dankzij Onze Lieve Vrouw genezen waren of een andere gunst hadden bekomen niet al te naïef waren. Ik weet het niet, ik denk echt dat het mogelijk is iets te bekomen door het gebed (nee, ik denk het niet, ik heb het zelf al ondervonden). Maar voor mij hoeft dat gebed niet te zijn gericht tot de Maagd, noch plaats te vinden in een kerk of een kapel. En… Ik bedacht een proef. Ik bad dit: ‘Ik weet dat we het nooit vieren, dat we dat allemaal commercie vinden, ik heb het dus niet echt nodig, maar, Maria, het zou fijn zijn als een van onze kinderen ineens bedacht dat het in Antwerpen “moederdag” is, als een soort bewijs van de kracht van het gebed!’

Toen we de kapel buitenkwamen, zagen we wel vijftig vespa’s voorbijrijden. Toeristen die de streek op die manier verkenden.

We reden terug naar huis en ik begon het avondmaal te bereiden. Toen kwam er een SMS binnen op mijn smartphone. Van Hendrik en Zeger (die vandaag blijkt op bezoek te zijn bij zijn broer in Antwerpen): ‘Gelukkige moederdag mama!’.

Uiteraard kan de uitleg ook telepathie zijn, of de sfeer in Antwerpen vandaag! Glimlach

3 opmerkingen:

  1. Sorry hoor, maar is fout gebeurd !
    Kusje,
    Françoise

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laat je niet moreel chanteren...Ook wij nemen geen deel aan die commerciële vieringen..
    Dankbaarheid en graag zien worden niet vastgepind aan een kalenderdag, dus géén probleem!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. :-) Je hebt gelijk, Nononc!
    En welke fout is er gebeurd,lieve Françoise?

    BeantwoordenVerwijderen