zondag 15 juni 2014

Laat de chaos los, van Stephen Wolinsky

Zaterdag 14 juni 2014’

Ik herhaal de laatste dagen steeds dat ik het later zal hebben over mijn lectuur. Nu ik een beetje tijd heb (en deze middag het boek hierboven vermeld heb uitgelezen terwijl Roger echt op z’n Spaans een siësta hield), is het tijd om er iets meer over te vertellen.

Ik heb dat boek van Hendrik gekregen in 2004, als kerstgeschenk, samen met meer dan een tiental andere boeken. Ik merkte wel (aan een bladwijzer) dat ik ooit aan de lectuur ervan begonnen was, maar dat het me toen te moeilijk leek. Nu (tien jaar later dus) ging de lectuur veel gemakkelijker, al  begreep ik nog niet alle details.

Auteur vertrekt van kwantumfysica om een theorie van “quantumpsychologie” op te bouwen (het blijft dus louter bij een “theorie”).  Die me heel fel intrigeerde omdat wat hij de “grote allesomvattende leegte” noemt, waar wij vandaan zouden komen, en geregeld (onbewust) weer in verdwijnen en weer uit verschijnen, lijkt op wat ik voor mezelf “God” noem. Hoewel dat boek nu al serieus verouderd is, bleven de gevolgtrekkingen uit de theorie heel interessant op psychologisch vlak. Het komt er op neer (heel grof geresumeerd) dat je je eigenlijk niets te fel moet aantrekken en tegelijk met alle mensen moet proberen mee te voelen.

Ik weet dat ik dat niet altijd kan, maar ik weet ook al heel lang dat ik daarnaar moet streven (omdat mijn gevoel heel fel lijkt op wat ik las – en begreep – in dat boek). Werk aan de winkel dus! :-)

2 opmerkingen:

  1. Bedoelt u niet hypothese i.p.v. theorie? Ik heb het boek waarvan sprake niet gelezen, maar een theorie is zowat het hoogst bereikbare in de wetenschap. Voor men spreekt van een theorie moet de hypothese die eraan vooraf ging in de praktijk stand kunnen houden. Uitdrukkingen als "het is slechts een theorie" slaan dus eigenlijk nergens op, tenminste wanneer het gaat om een "theorie" in wetenschappelijke context. Los daarvan lijkt het in dit geval eerder te gaan om wat men weleens "kwantumkwak" noemt. En dat is op zijn best een wel zeer onwaarschijnlijke hypothese, laat staan een "theorie".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. oké, hypothese, maar met wetenschap heeft dat boek niet veel uitstaans! Behalve het vertrekpunt dan...

      Verwijderen