zondag 8 juni 2014

Pedraza en Segovia

8 juni 2014

Kort na de middag vertrokken we op deze zonnige Pinksterzondag naar Pedraza. We hadden ergens gelezen dat daar de mooiste Plaza Mayor van Spanje te vinden was. Nu, eerlijk gezegd, al was het echt mooi, wij hebben al mooier gezien.
Ik schrok van het aantal auto’s op de parking aan de ingang van de stad: ik had niet een toeristisch stadje verwacht. Roger legde mij echter uit dat hij had gelezen dat Pedraza een geliefde uitstapplaats is voor Madrilenen in het weekend. Inderdaad, ik heb er alleen Spaans horen spreken en alleen Spaanse auto’s gezien, en aan veel auto’s met nog oudere nummerplaten kon je merken dat ze van Madrid en omstreken kwamen.

P6087106

P6087105 Foto’s Roger

Uiteraard wilde Roger eerst naar het kasteel waar bovenop onze eerste ooievaar troonde.

P6087096

P6081015 Foto’s Roger

Daarna liepen we rond in de straatjes en dronken we iets op die Plaza Mayor (of was het Plaza de España? Ik heb nergens een naamplaatje gezien).

P6087109

P6081016 Foto’s Roger

Bij ons biertje kregen we een stukje brood met humous. Heel veel volk op die Plaza: was heel Madrid op uitstap?

Rond 15:30 uur waren we terug  op de camping waar we wat rustten en lazen voor we de bus namen naar Segovia.

Elke keer dat we daar zijn, zegt Roger: ‘Dit is misschien de laatste keer’. Uiteraard zal hij ooit gelijk krijgen en dus deden we zoals elke keer: rondlopen en beelden in ons geheugen opslaan. Ik wilde absoluut nog eens het pension zien waar Antonio Machado heeft geleefd (hij is dit jaar 75 jaar geleden overleden, las ik ergens). We zijn wel niet tot aan het Alcazar gelopen.
Op de Plaza Mayor dronken we een wit wijntje op een terras. Daar kregen we geen tapa bij maar de wijn was heerlijk. De ober legde ons uit dat hij uit Rueda kwam: een blanco nieve, van Verdaje-druiven. Het viel mij op dat, net zoals in Pedraza, de ober ons een asbak bracht toen ik een sigaret opstak. Is het tijdperk van alles op de grond smijten voorbij in Spanje?

P6080002

P6080003 Eigen foto’s

Later, in een typische Spaanse bar(El Sitio, in een zijstraatje), dronken we een biertje. Daar kregen we een racion aardappelen met worst en een racion pulpo bij en we betaalden voor dat alles amper 2,6 euro! Ik zeg “amper”, want de porties waren zo groot dat de kleine honger die ik had daarna volledig was gestild.

P6081028 Foto Roger

P6080005 Eigen foto

We liepen nog verder, en op weg terug naar de bushalte gingen we nog even de Bar-restaurant Meson de Jose Maria binnen, dat we andere jaren ook telkens aandeden. Weer dezelfde gezellige drukte, en weer een tapa bij ons bier: deze keer inktvisringen. En toen kwam er een ober aan alle tooghangers (waar wij bij hoorden) nog gratis een versgebakken broodje met serranoham presenteren. Voor onze twee biertjes (de rest kregen we erbij) betaalden we 3,20 euro!

P6081032

P6081030 Foto’s Roger

Dan liepen we verder naar de bushalte. Het briesje dat de hele dag de hoge temperatuur had draaglijk gemaakt was weer veranderd in een vrij felle wind. Ik had me daar gelukkig op voorzien en was dus heel blij dat ik een vestje bij me had.

We zijn nu terug op de camping en ik hoef zeker niet te preciseren dat we deze avond niets meer hebben gegeten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten