dinsdag 14 juni 2016

Régine Deforges

Na onze boodschappen, weer enkele regenbuien en ons avondmaal (mosselen klaargemaakt door Roger terwijl ik aan telefoon met Nany een afspraak maakte voor binnenkort) moest Roger naar een vergadering van de cultuurraad in Heers. Voor mij was het dan "lectuur op papier"-tijd.

Gisteren had Roger voor mij ook een boek van Régine Deforges gekocht: "Contes pervers".
Vroeger, toen ik nog heel veel Franse boeken las, had ik met veel plezier enkele romans gelezen van die auteur (ik wist niet dat ze twee jaar geleden overleden is: het is duidelijk dat ik veel minder met Franse literatuur bezig ben dan toen ik nog Franse les gaf in Antwerpen) maar deze kortverhalen las ik met een dubbel gevoel. Eigenlijk zeggen deze lezers ongeveer wat ik er zelf ook niet zo goed aan vond.
Daarbij was er een verhaal waarin ze deze vaak gemaakte fout begaat: overgaan van wat zich afspeelt in het hoofd van het ene personage naar wat omgaat in het gemoed van een ander personage zonder dat duidelijk te maken. Ach, ik weet het, ik ben te streng (maar ook voor mezelf hoor: als ik mijn eigen schrijfsels herlees, ben ik zelden - eigenlijk nooit - echt tevreden over mezelf).

Wat ik Régine Deforges wel moet nageven (ik had eerst "aangeven" geschreven, maar Hendrik wijst mij erop dat dit niet correct is): ze hanteert een prachtige stijl en beschikt over een heel rijke woordenschat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten