vrijdag 28 augustus 2015

Lezen over de Koran enzovoort…

Ik heb, om de avond te eindigen, verder gelezen in wat Roger mij aanraadde te lezen deze avond en echt, ik herken ideeën die ik zelf al lang heb en word bang, want ik wil geen moslima worden. Lees zelf dit stukje maar:

In enkele teksten gaven bepaalde auteurs hun visie over wat de islam in de toekomst zou kunnen betekenen voor Europa en de wereld. Die blijkt dan ook te verschillen. Zo is er de inktzwarte visie: “Om Europa te veroveren is bovendien waarschijnlijk opmerkelijk weinig geweld nodig. De demografie doet wat zij doet”. Alsof dit niet erg genoeg is, helpen soms zelfs westerlingen mee aan de islamisering, wat deze evolutie versterkt. “Zelfislamisering is dus de meest voorkomende vorm van islamisering in Europa.” Dit gebeurt in de politiek, cultuur, rechtspraak, bedrijfsleven, etc., in naam van de multicultuur.”

Multicultuur, daar heb ik, als vernederlandste Franstalige, nooit echt in geloofd. Na zoveel jaren heb ik zelf immers nog moeite om me aan de twee talen/culturen aan te passen. Het is mij grotendeels gelukt maar ik heb daar enorm veel energie in gestoken!

En… Ik herinner me dat ikzelf  daar dan nog veel minder moeite mee had dan veel andere tweetaligen die ik ken (die vaak, als gevolg van hun tweetaligheid, geen van beide talen fatsoenlijk spreken of schrijven). 

En ik weet dat altijd één taal (of cultuur) de overhand krijgt (in ons landje was dat zeker Frans).

Ik herinner me dat ik over dat onderwerp ooit enkele posts heb gepleegd (in verband met een boek dat ik toen aan het schrijven was) en dat die posts eigenlijk weinig mensen interesseerden (ik kan niet zien wie deze blog bezoekt, maar wel welke posts bezocht worden).

Het boek is er dus nooit gekomen (als het toch niemand interesseert!) maar zelf vind ik nog steeds, in alle bescheidenheid,  dat ik daarin het probleem van tweetaligheid (of het behoren tot twee culturen) vrij goed uitleg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten