donderdag 2 augustus 2012

Xanax

We gingen vandaag op ziekenbezoek. De zieke heeft er echter niet veel aan gehad: ze sliep constant. Dat was, zei haar echtgenoot, het geval sinds deze ochtend. Daarvoor leek ze de goede weg op te gaan. Ze was deze ochtend ook misselijk geweest, klaagde over hoofdpijn en at slecht. Die laatste symptomen vond ik verontrustender dan dat slapen, want dat deed me terugdenken aan toen Roger in 1997 was opgenomen in het ziekenhuis, daar (en later thuis) ook constant sliep; en ik, door het lezen van de bijsluiter van een van de medicijnen die hem werden toegediend, namelijk Xanax, tot de ontdekking kwam dat het gewoon ging om een bijwerking van het medicament. Ik vroeg dus aan de echtgenoot welke medicijnen zijn vrouw kreeg toegediend. Jawel, Xanax was er bij, sinds gisteren, toen ze van afdeling veranderde. Wordt dat middel op die afdeling misschien automatisch toegediend? Feit is wel dat de patiënten dan heel tam en dus gemakkelijk worden! Glimlach

Ik vertelde haar man wat ik wist van Xanax, en deed hetzelfde tegen enkele verpleegsters (maar waarschijnlijk, bedenk ik achteraf, waren het slechts verzorgsters: hun respectievelijk uniform onderscheid je niet zo gemakkelijk als bezoeker). Deze antwoordden mij dat Xanax geen slaapmiddel is, gewoon een kalmeermiddel. Oké, maar wel een heel verslavend, met heel vervelende (mogelijke) bijwerkingen!

Deze avond heb ik nog even gezocht naar Xanax op het Internet. En, wat ik niet wist: ook de andere symptomen die onze slapende zieke vertoonde, kunnen aan dat middel te wijten zijn!

Hoe is het mogelijk dat dokters (want ze zal toch af en toe een dokter op bezoek krijgen in haar ziekenhuiskamer?) niet denken aan de mogelijke bijwerkingen van de medicijnen die ze voorschrijven?

Ondertussen maken de gezinsleden zich zorgen (zoals ik destijds ook deed om Roger) omdat hun zieke blijkbaar achteruit gaat in plaats van vooruit. Ik begrijp het echt niet. Of zit daar geld achter? Een afspraak met een of andere farmaceutisch bedrijf?

En ik weet pertinent dat mensen als Roger en onze slapende gastvrouw geen nood hebben aan een kalmeerpil! Integendeel! Glimlach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten