donderdag 6 december 2018

Lezing over grondverzakkingen en "mergelgrotten"

Deze avond organiseerde Heemkunde Groot Heers een lezing over grondverzakkingen in onze streek en hun verband met "mergelgrotten", zoals men ze hier noemt (in feite ondergrondse kalksteengroeven).

Deze keer zou de lezing in een lokaal van het administratief centrum van Heers doorgaan. Deze middag gingen Michel M., Ludo D. en wij dat lokaal in orde brengen (al moet ik toegeven dat ik zelf niets te doen kreeg).

Uiteraard heb ik (daarna) thuis rond 16 uur even naar de kleinkinderen gebeld om te vragen of Sinterklaas vorige nacht was gekomen. Dat was het geval en vooral Eva begon weer razendsnel en overenthousiast te vertellen... zodat ik niets begreep van wat ze zei!😄

Rond 19 uur gingen we terug naar Heers waar we hadden afgesproken met Michel, Ludo en Jos V. om de laatste voorbereidingen te treffen.

Al gauw kwamen er andere leden van Heemkunde aan, iets later professor Jean Poesen, van de KU-Leuven, die de lezing zou geven, en weldra nog een twintigtal andere mensen waaronder Jos V.D.B. en Maj en Charlie die we met veel plezier eindelijk terugzagen.

Iets over 19:30 uur begon Jean Poesen zijn heel interessante (hoewel ik vrees voor sommigen soms op het randje van te wetenschappelijke) en goed gestructureerde lezing. Maar... weer miste mijn slecht auditief geheugen een schriftelijke samenvatting!

Tijdens de pauze ben ik met Maj in de gang gaan praten: te veel geroezemoes in dat lokaal en dan begrijp ik niets meer van de gesprekken (en dat ligt niet enkel aan het ouder worden, daar heb ik al sinds de jaren 80 van vorige eeuw last van).

Deze middag en deze avond tijdens de pauze wandelde ik dus wat rond in de gangen van het administratief centrum en ik zag op elke deur een briefje hangen: "Gelieve geen water van de kraan te gebruiken voor (sic) te koken, te drinken of koffie te maken. Het probleem wordt zo snel mogelijk opgelost" met daarbij een pijltje naar "drinkbaar water" dat wees naar een kraantje in de gang waarboven weer een briefje hing: "Drinkbaar water".

Er is dus duidelijk een waterprobleem in de gemeente.
Dat herinnerde me eraan dat buurvrouwen Marie-Claire en V., allebei wonend aan de overkant van onze straat, ook problemen hebben gehad met hun kraantjeswater dat er heel vies uitzag.
De watermaatschappij had beloofd de zaak zo snel mogelijk in orde te brengen maar ze hebben toch maanden last gehad (ik weet niet of het nu in orde is). Hoe vervelend moet dat zijn, geen water uit de kraan te mogen gebruiken om te koken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten