zaterdag 14 december 2019

Een boeiende man

Roger zei me daarstraks: 'Luister eens naar dit interview. Ik vind die man heel sympathiek overkomen'.

Ik keek dus.
En gaf Roger gelijk.

Die man, hoewel alles behalve knap, kwam heel lief, intelligent, erudiet en eerlijk over, had veel zin voor humor, leek heel menselijk, beschikte, denk ik, over een flinke dosis zelfkennis, en over een stem die ik heel mooi vind... en zei dat hij veel respect voor vrouwen heeft (en vermits mijn intuïtie zegt dat hij eerlijk is...).

Ik schreef het vorige in de verleden tijd omdat het interview in 2011 werd afgenomen.

Maar... nu vragen jullie je nog steeds af over wie ik het heb, niet?

Wel (hang me niet op, linkse vrienden van mij): het gaat over Donald Trump!

Hier is het interview te zien. Slechte filmkwaliteit, dat wel... maar het Engels van Trump begreep zelfs ik! Nog een pluspunt dus voor die boeiende man!

Op een bepaald moment vroeg ik aan Roger: 'Is het mogelijk dat iemand die zo verstandig is* zo'n slechte smaak heeft?' (ik bedoel niet op gebied van vrouwen😉, maar ik heb ooit foto's gezien van zijn vroegere woonst: pronkerig, "nouveau riche"-achtig: in één woord, in mijn ogen toch, smaakloos en lelijk).
'Jawel,' antwoordde Roger me, 'smaak en verstand zijn twee heel aparte zaken'.

* Ik zei, terwijl ik keek naar dat interview met die boeiende man, tegen Roger: 'Ik heb het gevoel dat die heel verstandig is!' waarop Roger antwoordde: 'Dat zal wel, hij heeft een IQ van meer dan 150!'.

4 opmerkingen:

  1. Er wordt (door aanhangers) inderdaad soms beweerd dat hij een IQ van 156 zou hebben, terwijl sommige tegenstanders claimen dat hij een IQ van 73 zou hebben. Beide claims zijn aantoonbaar onjuist. Zijn werkelijke IQ is niet bekend, en hij weigerde ook om het te laten testen. Beweren dat Trump een IQ "van meer dan 150" zou hebben, is niet meer dan het napraten van reeds lang weerlegde propaganda. Net zoals beweren dat hij een IQ van 73 zou hebben het napraten is van (eveneens reeds weerlegde) antipropaganda. De waarheid is dat het niet geweten is. Een gevalletje "fake news" dus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt. Mij kan zijn IQ in feite niet schelen hoor (al vind ik 73 bijzonder onwaarschijnlijk), maar werd die dan nooit gemeten in de loop van zijn leven?

      Verwijderen
    2. Dit is wel een beetje gemakkelijk en doorzichtig. U schrijft eerst een heel stuk dat opbouwt naar het punt dat Trump een IQ zou hebben van "meer dan 150" (te verstaan als: kijk eens wat een slimme vent), en wanneer u er dan op gewezen wordt dat dit helemaal niet klopt, is zijn IQ plots niet meer belangrijk ("mij kan zijn IQ in feite niet schelen"). En dan wel nog even aangeven, ondanks dat het u niet kan schelen, dat die 73 u "bijzonder onwaarschijnlijk" lijkt, wat het inderdaad ook is, maar over die meer dan 150 geen woord meer, die vindt u blijkbaar best wel geloofwaardig. Terwijl beide getallen even fictief zijn.
      Zeg dan toch gewoon dat je een fan bent en alle positieve geruchten over hem graag overneemt maar alle negatieve geruchten als bijzonder onwaarschijnlijk beschouwt. Daar is niets mis mee, maar allerlei kwakkels ongecontroleerd de wereld insturen terwijl het u in essentie "niet zou schelen", dat vind ik minder verdedigbaar.

      Verwijderen
    3. Ik schreef dat stuk omdat Trump me in dat interview verstandig enz. leek, in tegenstelling tot alles wat ik rondom mij over hem hoor en lees.

      Maar in feite kan die man en zijn IQ me inderdaad weinig schelen, want ik ben geen fan van hem.
      De man die ik hoorde spreken leek me echter wel een IQ hoger dan 73 te hebben.

      Dus, ja, de man in dat interview kwam bij mij sympathiek over maar ik ben dus geen "fan" van Trump (ik denk niet dat ik ooit fan zal zijn van welke politicus dan ook!) al heb ik persoonlijk ook niets tegen hem.

      Verwijderen