maandag 3 januari 2022

Diëten

Ik weet echt niet waarom ik vandaag terugdacht aan de manier waarop ik probeerde Roger 18 kilo te doen vermageren en heel boos was op mezelf omdat hij voor de eerste 12 kilo heel lang heel veel offers heeft moeten opbrengen en de laatste kilo's er zonder probleem afgingen. 

Natuurlijk weet ik ook waarom dat gebeurd is: eerst paste ik een dieet toe met zo weinig mogelijk vetten. Suikers echter, daar lette ik niet zo fel op. Het is pas na de lectuur van dat boek van Verburgh dat ik begon me te documenteren over koolhydraten en vetten én dat ik stilaan een ander dieet begon toe te passen voor Roger. 

Een uitleg van broertje (weliswaar enkele jaren later, want eerst vond hij mijn "omdraai" maar eigenaardig) over het (ongeveer zelfde) dieet dat hem op heel korte tijd 20 kilo deed afvallen zorgde dat ik bleef volhouden en ja hoor, ook Roger verloor nog vier overbodige kilo's op heel korte tijd en zonder honger te lijden. En vooral: daarna verloor hij nog 2 kilo, nu blijft hij op zijn gewicht, zelfs als we af en toe een beetje overdrijven, zelfs met zoetigheden. Zelfs zijn "bierbuik" is verdwenen (al is dat woord zeker niet correct, want de bierdrinker hier, dat ben ik: Roger verkiest vaak wijn).

Maar waarom ben ik dan zo boos op mezelf, vraag ik me al de hele dag af. Natuurlijk omdat ik eerst niet wist dat ik het anders moest aanpakken maar dat wist toen immers bijna niemand (denk ik toch)! Ik volgde dus ook zo maar wat me werd aangereikt zonder zelf verder na te denken! Het is immers niet omdat een gram koolhydraten je 4 kilocalorieën oplevert en een gram vet 9, dat je meer verdikt van vet! Je moet ook rekening houden met de manier waarop je lichaam dat allemaal verteert en metaboliseert! Maar daar dacht ik dus blijkbaar niet over na al die tijd dat ik Roger zoveel dingen onthield om hem te doen vermageren!

Maar - en ik denk dat dit vooral mijn geweten parten speelt - ik moest ook terugdenken aan de cursussen die ik lang geleden heb geredigeerd voor Educatel (onderwijs per briefwisseling) waarvoor ik "wetenschappelijke" boeken raadpleegde en volgde die nu dus blijken volledig achterhaald te zijn. Oké (ik ben mijn geweten aan het sussen!), ik kon toen niet weten dat ik veel mensen (én diëtisten) verkeerde raad gaf! En toch... Als ik een beetje verder had nagedacht?  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten