donderdag 27 januari 2022

Over onder andere het placebo- en nocebo-effect

Vrij drukke dag! Bezoek aan de reumatoloog (ja hoor, ik mag die cortisone op vrij korte tijd afbouwen), heel veel mailverkeer met vrienden en familie en een telefoontje met Nany die me wat verward leek vandaag.

Deze avond toch de tijd gevonden om te kijken en vooral te luisteren naar dit interview met professor Raoult (begin weer geen commentaar te geven - omdat het Raoult is - voor je er zelf naar geluisterd hebt, alsjeblieft)!

Raoult heeft het over het placebo- en nocebo-effect bij ziektes én bij vaccinatie. Hij probeert een uitleg te vinden voor het soms op hol slaan van ons immuunsysteem (zoals bijvoorbeeld bij polyartritis maar ook na vaccinatie en bij bepaalde ziektes). 

Hij geeft ook blijk van heel veel humor als hij het bijvoorbeeld heeft over het verschil tussen blinde volgzaamheid en de verplichting zichzelf veel vragen te stellen van zodra men een (poging tot) "beïnvloeding" van hogerhand in vraag stelt, en vooral over het gebrek aan nuancering overal. 

Het is weer in het Frans en misschien niet zo gemakkelijk te begrijpen: al probeert Didier Raoult zijn zaken heel duidelijk uit te leggen en is het geen debat (dus niet weer een "Franse" warboel!😀),  het blijft vrij wetenschappelijk. Maar heel interessant, vond ik! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten