maandag 2 mei 2022

Farmaceutische industrie en corruptie

De Limburgse monografie over Paul Manderfelt is nagelezen en teruggestuurd naar Jan Gerits. Het was zeer boeiende lectuur!

Daarna luisterde ik nog eens naar Florian Philippot die het heeft over een enquête over de farmaceutische industrie en corruptie, enquête waarvan de resultaten volgens hem in "Le Soir"  zouden gepubliceerd zijn. Ik zocht naar het artikel maar botste telkens op een betaalmuur (we zijn niet geabonneerd op "Le Soir"). Maar na een poosje zoeken, vond ik meer uitleg over die enquête in "Testaankoop". Een heel interessant artikel, waarvan ik de conclusie even hieronder kopieer:

"Interacties tussen de farmaceutische industrie en de medische sector zijn weliswaar van cruciaal belang, maar mogen de onafhankelijkheid van deze laatste niet in de weg staan. Hoewel samenwerking uiteraard nuttig is voor onderzoek en ontwikkeling omdat zij de samenleving veel voordelen kan opleveren, zijn er bij andere vormen van financiering meer vraagtekens te plaatsen. Het is bij voorbeeld niet aan de industrie om te betalen voor de navorming van artsen, noch om financieel bij te dragen aan de organisatie van congressen.

Het is een illusie te geloven dat farmaceutische bedrijven zulke grote sommen geld belangeloos uitgeven, zonder er enig voordeel uit te halen. Wat is het voordeel? Bijvoorbeeld door de verkoop te verhogen van bepaalde producten die niet de beste keuze op de markt zijn.

De geldstromen naar de medische wereld moeten worden herzien en er moeten alternatieve systemen worden opgezet."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten