zondag 12 januari 2020

Van een koude wind naar een vaatwasser

Boudewijn had er mij gisteren aan herinnerd dat de gemeente Heers vandaag een nieuwjaarsreceptie gaf. Of wij er ook naartoe zouden gaan?

De laatste keer dat we naar die receptie gingen (samen met Liliane en Paul) vond ik het heel aangenaam ondanks de kou.
Dit jaar echter hebben we pas een feest achter de rug... en te veel van het goede is niet goed!

Hoewel, vroegen we ons af na onze brunch: die receptie in  Heers kon misschien een perfect doel betekenen voor een wandeling.

Later stelde Roger, die even bezig was geweest met de boekhouding van Heemkunde Groot Heers, echter een ander doel voor. "Den Biechstoel" had gisteren immers één "blonde Bink" (door mij gedronken) te weinig aangerekend!
'We zullen die gaan betalen en wat rondwandelen in de buurt', stelde hij voor.

Het werd niet echt een aangename wandeling. Het was vrij zacht voor het jaargetijde, het regende niet... maar wat een koude wind!

Nog voor het feest van Heemkunde gisteren had ik de vertaling klaar gekregen. Morgen nog enkele keren nalezen (wat een comfort: een vertaling die slechts "zo snel mogelijk" klaar moet zijn) en daarna leveren!

Vandaag heb ik er immers niet aan gewerkt, al heb ik wel nog een paar bladzijden uit mijn vroegere dagboeken overgetypt en mails beantwoord. Allemaal hetzelfde soort werk maar alleen die vertaling brengt geld op en ik heb lang geleden, naar goede christelijke gewoonte, besloten geen winstgevend of slaafs werk meer te verrichten op zondag.

Het eigenaardige is wel dat je, als vrouw, dat slaafs werk nooit echt helemaal kunt uitschakelen! Ik doe op zondag zo weinig mogelijk in het huishouden, maar koken (hoewel, dat is dan weer meestal geen slaafs werk voor mij), opruimen en afwassen, daar ontsnap je niet aan!

Over dat afwassen nog even.
We zijn aan het meten! Ik blijk op ongeveer tien minuten de afwas van een hele dag (brunch, hapje of soort vieruurtje, avondmaal) van twee personen met de hand te doen! En ik verbruik ongeveer 18 liter water per vaat. Roger zegt me dat de vaatwasser evenveel, als niet meer, water gebruikt. En alleen maar de bestekken rangschikken in de nieuwste vaatwassers (zonder bestekmand) vraagt meer dan drie minuten tijd.

Er zijn ook al die speciale producten die we vroeger moesten kopen voor de vaatwasser. Ik vraag me dus steeds vaker af of een afwasmachine verantwoord is voor een huishouden van twee personen. Zeker als je ook rekening houdt met de vervuiling die de fabricage en het vervoer van die toestellen teweegbrengt.

Oké, ik weet niet hoe ik zal redeneren de eerste keer dat we andere mensen dan familieleden op bezoek krijgen. Ik herinner me dat ik vroeger, na zulke feesten, soms uren aan het afwassen was.  En... als ik hier lijk te pleiten voor een verder leven zonder vaatwasser is dat absoluut niet omdat ik graag afwas: integendeel!

Dus nee, ik weet echt niet hoe ik zal denken over een vaatwasser na onze eerste "receptie"!
Misschien zal ik om te beginnen het eten zo eenvoudig mogelijk houden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten