maandag 10 september 2018

El toro de la Vega

Het is de hele week feest in Tordesillas. Fiesta de la virgen de la peña. Ik had verwacht dat we dan enkel 's avonds wat lawaai zouden krijgen maar deze ochtend werden we al om 9 uur gewekt door muziek, lawaai en knallen.
We wandelden naar de stad (en ik had het zo erg zitten op de brug dat ik in het terugkomen Roger vroeg de auto te gaan halen).

Overal liepen mensen rond in de klederdracht en de kleuren van hun "broederschap". Er werd gelachen, gedronken, gespeeld, er waren fanfares, enzovoort. Wij dronken een koffie of thee en wandelden wat rond.


Blijkbaar vindt morgen het hoogtepunt van de festiviteiten plaats: el toro de la Vega. Het heel wreed dood pesten van een stier. Ik wist dat het hier een traditie was maar dacht dat het onlangs was verboden. Enkele opschriften in de stad leken me gelijk te geven: "Toro de la Vega, si!" en "Ik heb recht op mijn feest". Zouden ze het verbod trotseren, vroeg ik me af.

Later reden we naar de Decathlon van Valladolid om stalen piketten te kopen voor de tenten (de ondergrond is hier keihard) en wandelden we onderweg even rond in het mooie Simancas, en dronken er een biertje. Ik merkte dat het daar ook feest was en dat er deze ochtend een stierenloop was geweest. "Misschien gaan ze in Tordesillas dat martelen van de stier ook vervangen door een stierenloop,' opperde Roger.

We reden terug naar de camping en hielden een siësta (na een summier middagmaal: brood en fruit).Ondertussen verrichtte ik enkele opzoekingen en ik heb de indruk dat Roger gelijk heeft.
We zullen het echter niet kunnen controleren want volgens de foto's en filmpjes die ik van vorige jaren heb gevonden, zal er een massa volk zijn: niets voor ons.

Na nog een biertje met olijven in de bar en daarna een halve liter gazpacho elk gevolgd door jamon serrano en wat brood, wandelden we nog tot aan de rivier (de Duero). Vanuit de stad weerklonk al muziek.

Eigen foto's
Foto's van Roger:






Geen opmerkingen:

Een reactie posten