donderdag 25 april 2019

Over vervormde herinneringen

Er valt niet veel te vertellen over deze doodgewone, regenachtige dag.

De keuken nog eens schoongemaakt, uitgebreide boodschappen, lectuur, vroegere dagboeken verder overgetypt, gekookt en enkele mails beantwoord (en eigenlijk zou het gras al weer moeten afgereden worden maar daarvoor regende het te fel).
Geen wandeling omwille van de regen en omdat we al heel veel tijd hadden besteed aan de schoonmaak en de boodschappen.
Ook niet verder gekeken naar "Sidetracked". Toen ik het voorstelde rond 22 uur antwoordde Roger: 'We zouden toch niet elke dag naar iets kijken?'
Eigenlijk heeft hij gelijk: we hebben zoveel andere dingen te doen!

Een doodgewone dag dus... maar tijdens die huishoudtaken dacht ik terug aan iets dat mijn moeder Nany constant herhaalt en waar ik het hier even wil over hebben.

Nany heeft duidelijk iets tegen de damptoestellen van Hendrik en mij. Telkens opnieuw legt ze uit dat ons dampen op haar zenuwen werkt, dat ze liever de gewone sigaretten van vroeger had!

Ze zei ook (en ze heeft gelijk) dat het wel lijkt of we dat damptoestel constant vasthouden, terwijl een sigaret na een poosje is opgerookt en je dan toch even zonder sigaret tussen je vingers zit.
Ze heeft dus absoluut gelijk maar... ik vergeleek het damptoestel met de pijp die mijn vader zaliger praktisch constant ofwel tussen zijn lippen of in zijn hand hield.
En toen zei Nany dat papa, nadat hij een pijp had gerookt, telkens een hele tijd zonder pijp zat.

Als hij zijn pijp, zoals Nany beweert, telkens even terzijde legde (in mijn herinnering integendeel had papa bijna altijd een - desnoods gedoofde en/of weer aan te steken - pijp in zijn mond of zijn hand, behalve natuurlijk terwijl hij at of zijn enkele sigaretten per dag rookte), kan die "pauze" volgens mij nooit lang zijn geweest!

Wie van ons twee, Nany of ik, zich vergist, is in dit geval uiteraard niet echt belangrijk... maar het is toch opmerkelijk, bedacht ik terwijl ik de keuken dweilde, hoe herinneringen soms vervormd zijn!

2 opmerkingen:

  1. raar ik had gereageerd, werd gepubliceerd maar ik zie niets. ik wil enkel zeggen dat mama hier gelijk heeft. Als papa stopte met roken lag zijn pijp in de asbak, volledig opgerookt of uitgedoofd . Maar papa had inderdaad nooit zijn pijp constant in de mond. Meestal rookte hij een pijp 's avonds voor de tv of in het weekend. In de week gebeurde dat echter zelden vermits hij werkte en voor een pijp moet je je tijd nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien is dat waar? Maar ik herinner me bijvoorbeeld dat hij tijdens het rijden naar het werk (en naar onze school) altijd zijn pijp in zijn mond had. Eens had hij een onbekende een dienst geleverd in het verkeer (getuigd bij een ongeluk?) en die heeft hem bedankt met een pijp als cadeau (hij had gezien dat papa altijd een pijp tussen zijn lippen had). En ik heb later even op hetzelfde bureau als papa gewerkt en daar rookte hij ook de pijp (toen mocht je nog roken op het werk). Dat was dus wel degelijk door de week hé! Dat hij 's avonds voor tv rookte, dat weet ik ook, en dat hij na het eten even een sigaret rookte herinner ik me ook. Dus hij rookte die pijp niet alleen 's avonds of in het weekend!

      Verwijderen