donderdag 12 januari 2012

Als het geen leven wordt

Ik hoorde vandaag op de radio over de panorama-uitzending van deze avond met bovengenoemde naam, over laattijdige zwangerschapsonderbrekingen. En ik vond het intrigerend omdat de omroepster tijdens haar interview met de reporter stelde dat vrouwen die zulke ingreep lieten uitvoeren die dus niet aanvoelden als een abortus, maar als het overlijden van hun kind. Volgens mij heeft abortus sowieso als gevolg het overlijden van een kind (“in spe” als je per se wilt dat een foetus nog geen kind is) dus vond ik die uitspraak zeer eigenaardig. Is het werkelijk al zover gekomen dat doorsneemensen bij het woord “abortus” niet meer denken aan het kind dat dood gaat???

En ik dacht ook terug aan iets wat Zeger, Hendrik en ik ons eens afvroegen. Als je in bepaalde (erge, maar wie bepaalt wat erg is?)gevallen tot de dag voor de geboorte de foetus mag laten doden, waarom dan niet na de geboorte?

Ook de titel van de uitzending intrigeerde me. Ik herken wel de woordspeling (“Het is geen leven!” in de betekenis van “alles gaat slecht”), maar hoor toch ook de insinuatie dat pas na de geboorte het leven begint.

Deze avond surfte ik dus even naar deredactie.be en keek op mijn pc naar de uitzending.

In feite was ik blij verrast door de teneur ervan: de reporter stelde veel kritische vragen. En ik vernam dus dat, jawel, een kind (een foetus?) dat geboren werd met een serieuze afwijking soms werd gedood na de bevalling. Eerst wordt het naar de “palliatieve zorgen” gebracht en daar krijgt het zoveel pijnstillers dat het rustig “inslaapt”.

De uitzending was heel ontroerend, omdat het vooral ging over ouders die om hun op die manier of door een late abortus overleden kind treurden.

Maar… Ik kreeg de indruk dat in bepaalde gevallen (zoals bij het syndroom van Down) ze abortus min of meer opgedrongen kregen. Omdat onze maatschappij geen tijd of geld meer wil besteden aan zulke mensen? Ik ken anders enkele “mongooltjes” die een heel simpel, maar gelukkig leven leiden! Het gaat over volwassene “mongooltjes” die uiteraard in een instelling verblijven. En dat kon de vader van een van de “vermoorde” foetussen uit de uitzending niet aan: het idee dat zijn zoon in een instelling zou eindigen. Dacht hij toen vooral aan zijn zoon of aan zichzelf?

Ik probeer nooit mensen te beoordelen, en begrijp volkomen dat het voor sommigen niet te doen is om een gehandicapt kind groot te brengen. Maar ik blijf zitten met het wrange idee dat onze maatschappij die ouders bijna dwingt tot abortus. Eén van de geïnterviewde gynaecologen gaf trouwens toe dat de vraag naar abortus serieus is gestegen de laatste jaren.

Een andere versprak zich dan weer (en de lapsus sprak voor zich): hij veroordeelde de “palliatieve-pijnstillers-methode” om van pasgeboren gehandicapte baby’s af te geraken en zei: ‘Dat is kindermoord, een heel ander misdrijf!’.

Let op het “ander misdrijf”! Is het dan zo dat het geweten van mensen toch soms opspeelt door voor een serieuze lapsus te zorgen als ze de “progressieve” toer willen opgaan?

Ik hoorde dat zelfs kleurenblindheid kon maken dat de ouders het kind lieten weghalen. Omdat zijn leven geen kwaliteit zou krijgen. Mogen we dan in onze maatschappij echt zelf bepalen of iemand anders zijn leven  voor hem kwaliteit heeft? Bedroefde emoticon

9 opmerkingen:

  1. Ik volg je redenering en standpunt maar wat indien jij zelf had vernomen dat je kind voor zijn ganse leven hulpbehoevend en gehandicapt is? Zou jij dan abortus gelijk stellen aan "moord"?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik persoonlijk wel. Maar dat betekent niet dat ik anderen die niet zo denken veroordeel hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. http://vimeo.com/15443634

    Stephanie gray maakt brandhout van het pro abortus standpunt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeer interessant! Mij hoefde men niet meer te overtuigen, maar ik hoop zo dat anderen ook eens kijken naar de video!

      Verwijderen
  5. Een hartverscheurende beslissing …
    Het stopzetten van de zwangerschap als blijkt dat je kindje een beperking heeft moet een hartverscheurende beslissing zijn. De reportage bracht allerlei vragen in mij naar boven. Het deed mij beseffen dat ik later ook voor dergelijke keuze kan staan en dat het immens moeilijk moet zijn om
    de ‘juiste’ beslissing te nemen want wat is de ‘juiste’ beslissing? Ik veronderstel dat men steeds in vraagtekens zal verder leven bij het al dan niet afbreken van de zwangerschap, ik veronderstel dat de vraag voortdurend zal blijven afspelen, wat als … ?
    Het is moeilijk om op voorhand conclusies te trekken en je vragen te beantwoorden zonder er honderd procent zeker van te zijn, bijvoorbeeld: Zal het kind het al dan niet redden in onze maatschappij?, Zal het kind een gelukkig leven leiden met zijn/haar beperking?, Zal het kind een zelfstandig leven kunnen leiden? … Het zijn vragen die je nooit op voorhand met zekerheid zal kunnen beantwoorden want elk kind is verschillend en ontwikkelt ook op een verschillende manier en in een verschillend tempo, elk kind heeft zijn eigen sterktes en talenten. Uiteraard speelt de graad van de beperking hier mede een cruciale rol in. Heeft het kind een zeer zware beperking waardoor het niet levensvatbaar is dan zullen bovenstaande vragen met meer zekerheid kunnen worden ingevuld en verandert mijn kijk op abortus. Kijk maar naar de mama van Chiel in de reportage. Het raakt mij diep om de moeder haar verdriet te horen en te horen hoe haar kindje heeft moeten afzien. Als men deze aandoening tijdens de zwangerschap kan diagnosticeren dan veronderstel ik dat de keuze om te zwangerschap af te breken veel sneller zal gemaakt zijn, wat natuurlijk hartverscheurend blijft. Tijdens de reportage had ik mijn bedenkingen bij het feit dat de gynaecoloog abortus had gepleegd op een foetus met kleurenblindheid, ik vraag mij af waar dan de grens ligt? Ik veronderstel dat het kind met dergelijke beperking perfect kon functioneren maar zoals de vader van Simon ook aangeeft in de reportage is het inderdaad al moeilijk om als gezond kind te functioneren binnen onze huidige maatschappij door de prestatiegerichtheid die men tegenwoordig verwacht. Ik vermoed dat men dus bij elke beperking die tijdens de zwangerschap wordt gediagnosticeerd, in welke vorm die ook voorkomt de vraag, waar alle ouders de meeste schrik voor hebben voor zich zien, zet ik om die reden de zwangerschap stop of niet? Zelf vind ik dat die keuze in de handen moet blijven liggen van de ouders, zij moeten ten slotte hun kind opvoeden en ze blijven de regie hebben over de opvoeding van hun kind. Ondanks de prestatiegerichtheid vind ik dat de samenleving geleidelijk aan meer stappen begint te zetten om de focus te leggen op mensen met een beperking. De maatschappij gaat opzoek naar middelen om het kind met een specifieke zorgbehoefte meer op te nemen in de ‘normale’ gang van zaken. Een voorbeeld hiervan is inclusieve opvang. De begeleiders in de kinderopvang bekijken het kind als een persoon en zijn niet gefixeerd op de ontwikkelingsstoornis. Ze proberen de signalen van elk kind met een specifieke zorgbehoefte te begrijpen en er gepast op te reageren. Ze worden er niet uitgesloten wat enorm veel deugd doet.
    Wat ik dus eigenlijk bedoel is dat het zeer belangrijk is om stil te staan bij je keuze en dat je een beslissing neemt in het belang van het kind en dat je ook gaat kijken naar de ernst van de afwijking. Neem mee dat er heel wat heel wat organisaties bestaan die je kunnen ondersteunen bij de opvoeding van je kind en wees je ervan bewust dat elk kind anders is, elk kind is uniek!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien moet de maatschappij eerder veranderd worden zodat dergelijke kinderen er wel in kunnen gedijen?

      Verwijderen
    2. Inderdaad, het is een ontzettend moeilijke keuze, maar ik weet van moeders die een kind hebben dat nu als foetus zou geaborteerd zijn, dat ze blij zijn dat het niet is gebeurd, hoe zwaar hun leven ook is geworden door dat kind. Eén voorbeeld vind je hier: https://evavertelt.wordpress.com/

      Verwijderen
  6. gepubliceerd door Hannelore M.

    BeantwoordenVerwijderen