zondag 23 februari 2020

Oude foto's en brieven

De wind is deze avond eindelijk gaan liggen nadat hij weer de hele dag had geraasd. We bleven dus nog eens een hele dag binnen.

Gisteren had ik het met Hendrik tijdens onze "dampsessies" onder andere over het opruimen van dit huis. Hij herinnerde me eraan dat Roger en ik hier ook nog heel veel "schatten" van onze kinderen herbergen.
'Misschien moeten zus en ik eens onze spullen komen ophalen?' stelde Hendrik voor. Dat hij het niet had over zijn broertje Zeger is omdat die daarvoor geen plaats heeft op zijn studio. Zolang Roger en ik (hier) leven, mogen die zijn "schatten" dus zeker hier blijven.

We brachten dus de dag nog eens binnen door. Ik liet de wasmachine een paar keer draaien, zorgde voor het avondmaal (roodbaars met prei, ui en zoete aardappel na weer een groentesoep) en ruimde wat op.

Tijdens dat opruimen herinnerde ik me dat er niet alleen op zolder en in hun respectievelijke kamer spullen van onze kinderen liggen maar dat, in de salon, enkele laden van de "kast met dertig schuiven" (die Roger heeft gemaakt) spullen van hen bevatten.

Dus nam ik een kijkje in die laden... en viel ik ook op een heel dikke map met oude foto's, feestmenu's, kaartjes en brieven... van onder andere mijn grootmoeder, mijn oom Theo, mijn Nononc, mijn moeder enz. 

De brieven aan mij gericht zijn opgeborgen in telkens aparte archiefdoezen, per afzender. Hier gaat het over enkele brieven van bijvoorbeeld mijn oom missionaris gericht aan mijn grootmoeder van vaders kant, aan mijn tante Béatrice, enzovoort. De foto's zijn foto's die ik links en rechts kreeg (omdat men wist dat ik ze zou bijhouden).

Blijkbaar heb ik destijds nooit de tijd gevonden om al die zaken te ordenen en was ik uiteindelijk vergeten dat ik ze had opgeborgen in die schuif.

Eigenlijk is het niet erg dat ik daar niet vroeger werk van maakte. Ik weet ondertussen dat zus Bie nog brieven heeft teruggevonden die mijn vader naar Nany schreef in de periode dat hij zonder haar in Matadi verbleef (tussen juni 1960 en september 1960). Brieven die ze me ook gaat geven.

Als ik jaren geleden de brieven, foto's, enzoverder, die ik vandaag terugvond, had geordend, was alles waarschijnlijk chronologisch in een klassieke fotoalbum terechtgekomen en zou ik er nu die brieven, die ik binnenkort van zus Bie krijg, niet meer kunnen tussenvoegen.

Ik zal eens beginnen met al die documenten zo chronologisch mogelijk te rangschikken!

1 opmerking:

  1. Ik wilde even als titel "schatten op zolder" gebruiken... maar ik ben niet op de zolder geweest!

    BeantwoordenVerwijderen