zondag 13 januari 2019

Coma en palliatieve sedatie

Wat een ontgoocheling deze ochtend! Ik zou voor de eerste keer die "zo lekkere" matchathee proeven... en ik vond het maar vies! Die doos (gisteren gekocht) mag ik dus wegsmijten (ik denk eerlijk gezegd niet dat ik er iemand plezier kan mee doen)!

Eigen foto
Tweede ontgoocheling was de regen die praktisch onophoudelijk uit de lucht viel.

Het werd dus een rustige, vrij stille zondag. Veel lectuur maar vooral op mijn pc-scherm naar dit gekeken: een heel interessante uitzending over mensen die wakker werden na een (soms maandenlange) spontane of geïnduceerde coma of na een sedatie en die vertellen hoe bewust ze in feite waren tijdens die "slaap", hoe ze alles voelden en hoorden zonder erover te kunnen communiceren.  Dat dus terwijl de dokters en verzorgers er van overtuigd waren dat ze onbewust waren en niets voelden of hoorden. Het deed me denken aan wat ik eens schreef over orgaandonatie!

Ik moest ook denken aan "onze zieke" die wel niet in coma ligt maar ook niet kan communiceren over wat ze denkt en voelt.

O, sorry, ik besef nu pas dat die uitzending weer in het Frans is.

4 opmerkingen:

  1. ieder dokter, verplegende of verzorgende zou normaal gezien moeten weten dat coma patienten wel iets voelen of horen al is het soms "onbewust"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens wat ik hoorde, voelden en hoorden die comapatiënten veel meer dan "iets", ze voelden en hoorden alles!

      Verwijderen
  2. inderdaad dat is ook zo. Enkel kunnen ze niet of niet meer reageren. Zo is algemeen geweten dat een stervende tot op het laatste moment alles hoort, en spijtig genoeg beseffen vele mensen dat niet en zeggen ze dan soms dingen die ze eigenlijk niet zouden mogen zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen