woensdag 29 april 2020

Het geheugen van water


Het was een koude dag, minder regenachtig dan voorspeld maar daarom niet minder "lui"!
Ik las veel en bekeek enkele documentaires.
Onlangs hoorde ik op een Franse radiopost de Franse viroloog Luc Montagnier beweren dat hij in het Covid 19 virus een sequentie had ontdekt van het  HIV-virus. Een beetje angstaanjagend, want volgens die viroloog kon dat niet op een spontane manier gebeurd zijn.

Ik kende Montagnier helemaal niet, zocht wat documentatie over hem... en vandaag viel ik op deze interessante documentaire van bijna twee jaar geleden. Nadat ik de inleiding had gelezen, keek ik uiteraard. De inleiding liet ik automatisch vertalen en ik neem de vertaling integraal hieronder over nadat ik toch eerst een flagrante fout heb verbeterd: er stond oorspronkelijk "de herinnering aan het water" waar het moest zijn "het geheugen van water":

"Water is leven. Maar dit element dat we denken goed te kennen kan onvermoede eigenschappen hebben, en een nog belangrijkere rol spelen in onze biologie dan we denken. Dat is tenminste wat de voorstanders van een verbazingwekkende theorie denken: het geheugen van water. Voor professor Luc Montagnier zou water in staat zijn de effecten van een stof waarmee het in contact is geweest te reproduceren, zelfs wanneer de stof er niet meer is. Water zou dus de capaciteit hebben om de eigenschappen van moleculen in het geheugen te bewaren. 
Wat als de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, autisme, HIV en zelfs kanker kunnen worden behandeld dankzij deze controversiële theorie?"

(Vertaald met www.DeepL.com/Translator -gratis versie)

Wat de inleiding wel niet zegt, is dat Montagnier voortging op experimenten van de Franse wetenschapper Jacques Benveniste. Echt boeiend allemaal! Ik ga zo op zoek naar een of andere documentaire over die Benveniste!

4 opmerkingen:

  1. Geloof dat toch allemaal niet. Dat water een geheugen zou hebben is een verzinsel van homeopaten omdat ze hun onzin anders niet uitgelegd krijgen, maar is nergens op gebaseerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist dat je zo zou reageren (als je tenminste bent wie ik denk dat je bent) maar de experimenten van Montagnier hadden niets te maken met homeopathie!

      Verwijderen
  2. Hier een stukje uit het Wikipedia-artikel over Benveniste, specifiek over zijn "ontdekking" van het geheugen van water: "Zijn bewering doorstond echter geen herhalingsonderzoeken. Onafhankelijke wetenschappelijke teams over de wereld konden Benvenistes resultaten niet reproduceren. Maar ook Bevenistes onderzoeksteam zelf kon het resultaat niet herhalen onder toezicht van de onafhankelijke waarnemers John Maddox, redacteur van Nature, en James Randi, ontkrachter van pseudowetenschap. Opvallend aan het onderzoek van Benveniste was dat de positieve resultaten zelfs niet door Benveniste zelf gehaald werden, maar slechts door twee van zijn assistenten. In eerste instantie was dit Elisabeth Davenas, later een mannelijke assistent genaamd Jamal. Daaropvolgende onderzoeken, waaronder die van James Randi, toonden aan dat het onderzoek niet correct was uitgevoerd. Dit schandaal leidde tot het ontslag van de wetenschapper Benveniste."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kende het verhaal ongeveer (en nu iets meer) maar ik ben nog minder geneigd zonder meer te geloven wat de officiële wetenschap ons vertelt sinds ik bijvoorbeeld merk wat er in Frankrijk gaande is over chloroquine!

      Verwijderen