donderdag 9 april 2020

Luie dag

Nee, in feite was het niet echt zo'n luie dag, alleen zijn mijn dagen minder gestructureerd de laatste weken. Het lijkt een beetje op vakantie.

Ik heb gewassen (sorry, dat deed de machine), was te drogen gehangen. Op wat er overblijft van het binnenpleintje (ik schrijf wel "wat er overblijft" maar, hoewel de betegelde oppervlakte kleiner is geworden, lijkt het pleintje groter omdat het naadloos overgaat in het nieuwe stukje tuin).

Omdat de zon zo mooi scheen, even verpoosd op dat binnenplein, op een kampeerstoel. "Ik zou eigenlijk onze heel oude tuinstoelen moeten schoonmaken", bedacht ik nog voor ik met gesloten ogen verder dagdroomde in de zon, terwijl ik luisterde naar de merels. Ik denk dat ik hun gezang nog het mooiste van allemaal vind!
De koolmeesjes kon ik niet zien vanop dat "koertje" maar ik wist dat ze druk bezig waren in en rond de Spaanse kruik boven ons terras.
Dat terras wordt nu ingenomen door stapels bakstenen (product van de afbraakwerken) die de aannemer zal recycleren zodra het weer mag.

Ik moest naar Nany bellen, herinnerde ik me ineens. Maar ze bleek niet op haar kamer. 

In huis had ik ook nog wat huishoudwerk, maar eerst wilde ik toch even checken of er nieuws was. En toen viel ik op wat ik daarstraks postte. Uiteraard "verloor" ik tijd door verder te zoeken naar berichten over die medicijnen... maar ik viel niet meteen op iets dat ik nog niet gelezen had.
Ik werkte dus enkele huishoudtaakjes af (eigenlijk tegen mijn zin!).

Toen herinnerde ik me dat er "onkruid" begon te groeien op de "binnenkoer" (binnenpleintje voor de Nederlanders).
Ik besteedde daar een kwartiertje aan, nadat ik lang had gezocht naar de hark waarmee ik dat meestal doe. Die bleek verborgen in de enige overblijvende stal (de werklieden hadden alles uit het poortgebouw, waar ze maar plaats vonden, opgeborgen, zodat de vrachtwagens hun containers konden binnenrijden).

Het "onkruid" dat ik verzamelde (aanhalingstekens omdat ik denk dat niets onkruid is) wilde ik met mijn gewone borstel bij elkaar vegen, maar ik vond die niet (zelfde reden als voor de hark). Ik vond wel bezems die niet van ons zijn, maar niet die enige, bijna versleten, bezem waarmee ik heel goed kan werken.

Roger was ondertussen afwisselend bezig op zijn pc en met ik weet niet wat in de tuin of in een van zijn ateliers. Nadat ik het "onkruid" op de een of andere manier in de groene container had gekregen, vroeg ik aan Roger of hij wist waar die oude bezem was gebleven. Hij vond hem ook niet.

Hij vertelde me wel (hij zat toen aan zijn pc) over wat hij allemaal had gelezen, onder andere over iets dat mij ook al een poosje bezig houdt.
Namelijk: waarom krijgen we niet elke dag, in plaats van enkel het aantal doden ten gevolge van corona, het totale aantal overlijdens op één dag, plus een vergelijking met vorige jaren te horen? Ik denk dat we nog wel een uurtje bezig zijn geweest met opzoeken, lezen en weer opzoeken maar nergens vonden we officiële cijfers.

Uiteindelijk was het tijd om te beginnen koken. We aten, met de deur van de keuken naar het terras groot open, het allerlaatste restje van de knolseldersoep gevolgd door chateaubriand, tomatensla, koude asperges en prinsesboontjes.
En praatten ondertussen over wat ik had gehoord over Chloroquine en Rivotril in Frankrijk.

Het is de eerste keer, sinds ik met Roger leef, dat ik hem zo ongerust voel.  Zelfs al die keren dat zijn leven direct op het spel stond, maakte hij zich minder zorgen. Nu echter gaat het niet alleen over hem natuurlijk, en ook dat is typisch voor Roger!

Nee, uiteindelijk was het niet echt een luie dag!

Deze avond trouwens nog geprobeerd Nany te bereiken, tevergeefs (maar later las ik in een mail van zus Bie dat juist op dat moment zij een halfuur lang babbelde met onze moeder).

23 opmerkingen:

  1. Weliswaar cijfers van de Verenigde Staten, maar toch:
    https://public.flourish.studio/visualisation/1727839/?utm_source=showcase&utm_campaign=visualisation/1727839

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel heel interessant Jammer dat we niet iets dergelijks vinden voor ons landje!

      Verwijderen
  2. Die cijfers zou ik toch ook met een korreltje zou nemen. Zo staat er als 1 van de doodsoorzaken "Alzheimer", een andere "Parkinson". Je sterft echter niet aan deze ziekten, wél aan "bijkomende" aandoeningen, zozls bvb longontsteking (dikwijls het geval bij Alzheimer patiënten). Cijfers slagen dus nergens op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In zekere zin heb je gelijk: strikt genomen slaan die cijfers nergens op... maar men zegt (verkeerdelijk) bijvoorbeeld ook "overleden aan de griep" als het overlijden te wijten is aan een secundaire bacteriële longontsteking ten gevolge van de griep. Dus, in principe volledig akkoord maar het zegt wel iets over de aanleiding tot de doodsoorzaak.

      Verwijderen
    2. Als je het zo bekijkt is er maar één doodsoorzaak: hartstilstand

      Verwijderen
  3. Jan Segers van Het Laatste Nieuws schrijft vandaag: "325 coronadoden op één dag, dat is verdomd veel verdriet. 325, dat zijn er evenveel aan het virus alléén als er elke dag sterven aan alle andere doodsoorzaken samen."

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Één zoekopdracht in Google en ik kom hier op uit:
    https://statbel.fgov.be/nl/open-data/aantal-sterfgevallen-dag

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geen reactie meer? Dit zijn toch de cijfers waar je om vroeg? Hieruit blijkt dat er momenteel dagelijks inderdaad zowat evenveel mensen sterven aan Corona in België als aan alle andere doodsoorzaken samen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry, ik had jouw vorige reactie nog niet gezien! Ik check niet elk moment de statistieken van deze blog hé! Bedankt... maar als ik die URL kopieer in Google val ik weliswaar op "statbel" maar krijg ik dit bericht: "Sorry, your requested resource is not found."

      Verwijderen
    2. Je gaat er hopelijk niet van uit dat ik deze zaak minimaliseer? Integendeel hoor! Maar ik zou dus heel graag exacte cijfers hebben! Ik lees bijvoorbeeld dat men in Frankrijk en Nederland op een andere manier cijfers verzamelt!

      Verwijderen
  6. Je kan op die site een Excel-document downloaden met de cijfers.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gaat over normale sterftecijfers hé, en helaas niet van dit jaar, maar da's normaal, die gegevens worden niet zo snel verzameld. Het laat je wel toe te vergelijken, en normaal sterven er aan alle andere oorzaken dus per dag ongeveer evenveel of zelfs minder mensen als nu aan Corona.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik geloof je, anoniem, want ondertussen heb ik dat ook gevonden. Dus is geloven niet het juiste woord, vermits ik gezien heb! :-)

      Maar ik blijf met de vraag die ik me al lang stel: waarom zijn de berekeningen anders naargelang het land (ik spreek nu enkel over de Europese unie).

      Verwijderen
    2. Omdat de EU niet echt een unie is. Als je dat echt zou willen, dan moet je pleiten voor een Verenigde Staten van Europa.

      Verwijderen
    3. Nee, ik wil dat niet per se maar één en dezelfde berekeningswijze zou in dit geval wel duidelijker zijn!

      Verwijderen
    4. Het is nu eenmaal geen Europese bevoegdheid, dus elk land beslist daar zelf over. Als je dat Europees wil regelen, mij niet gelaten, maar dan zal je toch moeten ijveren voor nog meer bevoegdheidsoverdracht van de lidstaten naar Europa. En iets zegt me dat jij daar nu net geen voorstander van bent.

      Verwijderen
    5. Ik ben daar inderdaad niet echt een voorstander van:-)
      Maar mij lijkt het niet veel te maken te hebben met een bevoegdheid. Eerder met logica. Als men in Frankrijk, zoals ik onlangs las, de mensen die in rusthuizen overlijden niet meetelt, en hier, zoals ik vandaag hoorde, alle overlijdens in rusthuizen meetelt, hoe kan men dan een vergelijking maken?

      Verwijderen
  8. Dat kan logisch zijn maar zolang die bevoegdheid niet gecentraliseerd is beslist elk land autonoom hoe het telt. You can't have your cake and eat it, zoals ze in het Engels zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Engels is voor mij niet de gemakkelijkste taal, dus moest ik wel even nadenken (en opzoeken) Bedoel je dat je "niet van twee walletjes kunt eten"?
      Ik begrijp echt niet wat dit allemaal met een bepaalde bevoegdheid heeft te maken. Als je statistieken wilt opstellen (en daar gaat het hier toch over?) dan begin je toch met te zorgen dat je weet hoe je dat moet doen en dus hoe jouw berekeningen moeten gebeuren?
      Ik ken niets van statistieken, heb daarover (na mijn studies, want in onze tijd kregen we dat vak niet) boeken gelezen en telkens bleef ik op een bepaalde bladzijde hangen omdat ik er niets meer van begreep. Dus liefst geen uitleg over statistieken, tenzij dan héél, héél, maar dan héél bondig en duidelijk!

      Verwijderen
    2. Niet van twee walletjes eten komt in de buurt, maar is het niet helemaal. Het komt erop neer dat je niet tegelijkertijd twee tegenstrijdige dingen kan verlangen: je cake opeten en hem toch nog hebben. In dit geval: je kan niet enerzijds eisen dat die tellingen overal op dezelfde manier gebeuren (kan best logisch zijn, dat betwist ik niet), en anderzijds de bevoegdheid voor hoe er geteld moet worden vrij laten aan de individuele landen. M.a.w.: ofwel moet die bevoegdheid gecentraliseerd worden (maar dat wil je niet, want meer Europa, ofwel is ieder land vrij om de telling te doen zoals ze het zelf het beste achten, maar dat wil je ook niet, want onlogisch. Dat heeft op zich helemaal niets te maken met statistieken, wel, nogmaals, met bevoegdheidsverdeling.

      Verwijderen
    3. Ik had het wel begrepen hoor, dat het betekent dat je niet tegelijkertijd die cake kan bewaren en opeten, maar ik zocht een Nederlandse uitdrukking die in de buurt komt. Als dit niets met statistieken te maken heeft, welk belang heeft het dan de overlijdens ten gevolge van dat virus te tellen?

      Verwijderen