woensdag 28 november 2018

Over onder andere vlees

Ik was vergeten te vertellen dat toen we deze middag bij Rogers nicht (in de betekenis van "cousin") Jeannine waren, ze net bezoek had van haar eigen nichtje (in de betekenis van "nièce" in het Frans, het vrouwelijke van "neveu", in het Engels, "nephew") Nathalie en haar kinderen.

Nathalie was pas rondgegaan met een petitie tegen de inplanting in Haspengouw van een enorme stal met op korte tijd vet te mesten kippen en varkens die op een heel beperkte ruimte zouden geteeld worden.
Toen ik las waarover het ging (en de petitie had getekend) vroeg ik me serieus af welk vlees we nog mogen kopen en eten (die kippen, bijvoorbeeld, zouden drie keer per dag een dosis antibiotica krijgen!).

Ik weet het, ik ga hier voorbij aan het feit dat die dieren geslacht worden en ik zou echt niet graag in hun plaats zijn!

Wij, mensen, hebben echter (een beetje) vlees nodig: onder andere voor onze ijzerhuishouding, voor bepaalde vitaminen, voor de eiwitten die veel gemakkelijker worden opgenomen dan eiwitten van plantaardige oorsprong.

In onze buurt zijn er boeren die vlees verkopen. Maar... lang geleden had ik gehoord dat je dan een "half of een kwart dier" moet kopen, en die hoeveelheid krijgen Roger en ik zelfs op één jaar niet gegeten.

Ach, eigenlijk is het erg dat je dieren moet slachten om gezond te overleven... maar dieren doen uiteindelijk hetzelfde of niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten