vrijdag 30 november 2018

Gilets jaunes

Ik las zopas dit. Uiteraard heb ik het gevolgd, het nieuws over "de gele hesjes".

Ik las echter tot nu vooral Franstalige berichten daarover en eigenlijk vond ik dat ik hier al te vaak linken serveerde naar Franse sites. Plus dat het over politiek gaat en ik niet echt heel onderlegd ben op dat gebied.

Ik heb wel begrepen dat het in Frankrijk met een modaal inkomen bijna onmogelijk is fatsoenlijk te wonen in de steden wegens veel te dure huurprijzen, en dat vanuit de dorpen in de steden geraken bijna onmogelijk is zonder (veel te dure) auto (dat heb ik zelf ondervonden in 2014). Wat dus voor serieuze problemen zorgt.

Maar... hier is het niet veel beter, bedacht ik onlangs. De huizenprijzen in bijvoorbeeld Antwerpen, Brussel, Leuven zijn veel te hoog... en om van (bijvoorbeeld) hieruit in Brussel, Leuven of Antwerpen te geraken heb je echt een auto nodig of je bent uren langer onderweg dan met eigen vervoer.

Daarstraks vertelde Ludo D. ons echter dat hij als jonge man om 16:30 uur in Haspengouw moest vertrekken om met bus, tram en trein rond 23 uur op zijn avondwerk in Brussel aan te komen. Ik weet niet of je er nu ook nog zo lang over doet (in 2010 heb ik wel 4 uur gereisd van hier naar het ziekenhuis in Leuven, waar Roger lag, maar dat was tijdens een heel strenge winter én vier uur is toch iets minder dan van 16:30 tot 23 uur).

Dus, ja, hier lijkt de situatie toch iets verbeterd maar zo praktisch is het nu ook weer niet geworden!

En in Frankrijk leek het mij in 2014 dus nog veel moeilijker. Dus, ja, ik begrijp de "gilets jaunes".

Trouwens, ik vind al veel langer dat de "roverheid" gewone mensen uitbuit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten