Onlangs hadden dochterlief en ik het over soep maken. Ik bereid mijn groentesoepen meestal met diepvriesgroenten. Dochterlief dacht dat die groenten minder gezond zijn dan verse groenten, waarop ik argumenteerde dat "verse" groenten, tenzij je ze zelf uit de tuin haalt en meteen klaarmaakt, eigenlijk al dagen oud zijn voordat je ze verwerkt in de soep.
Diepvriesgroenten daarentegen worden vrijwel meteen na de oogst ingevroren, waardoor ze hun vitaminen beter behouden. Wel gaf ik toe dat de smaak enigszins kan afnemen.
Waarop dochterlief zich afvroeg of er bij het invriezen iets aan de groenten werd toegevoegd. Ik verzekerde haar van niet maar ik zag de twijfel in haar ogen! 😀
Deze avond viel ik toevallig op een uitleg van dokter en voedingsdeskundige Jean-Michel Cohen, die precies hetzelfde zegt als ik: verse groenten verliezen tot 40% van hun vitaminen tussen de oogst en het gebruik ervan (tenzij je ze direct uit je tuin haalt en klaarmaakt - het gehalte aan mineralen verandert niet). Diepvriesgroenten hebben dat nadeel niet en zijn dus gezonder, al verliezen ze inderdaad een klein beetje smaak door het invriesproces.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten