donderdag 31 mei 2012

Vijgenboom in Borgloon

Een korte wandeling in het mooie stadje Borgloon vandaag. In de Graaf (dat is de naam van een smalle straat die de vroegere wallen volgt), op de hoek met de Wellenstraat, merkten we voor het eerst een vijgenboom achter het muurtje van een stadstuintje.

Borgloon, Graaf, nabij de Wellenstraat: een vijgenboom 

Borgloon, Graaf, nabij de Wellenstraat: een vijgenboom Foto’s Roger

Eigenaardig dat we die boom nooit eerder hadden opgemerkt. Maar het bewijst wel dat er elke dag iets te ontdekken valt! We moeten gewoon weer worden zoals kinderen die zich elke dag verwonderen (dat staat al in de Bijbel).

Roger en ik hadden onze fototoestellen vergeten (hoe is dat mogelijk hé?) en hij betreurde het dat hij geen foto kon maken van “het bewijs van de opwarming van de aarde”. Glimlach

Ik herinnerde hem eraan dat we tegenwoordig altijd een (weliswaar iets minderwaardig) fototoestel bijhebben: onze GSM.

De foto’s hierboven zijn dan ook met zijn smartphone gemaakt. Maar ze vallen nog goed mee, vind ik!

Heilige Zonder Tabak-dag

Volgens de nieuwe kalender is het vandaag Heilige Zonder Tabak-dag. Die heilige heb ik niet geëerd! Glimlach

woensdag 30 mei 2012

Wolkbreuk

Ik las dat onze regio een serieuze wolkbreuk had moeten verwerken kort voordat wij thuiskwamen gisteren. Wij hadden alleen opgemerkt dat het heel fel geregend had.

Na nog enkele boodschappen gingen we deze middag nog eens wandelen in Broekom. En inderdaad, we kwamen geregeld resten van modderstromen tegen en hier en daar was het graan “platgeregend”. Ik hoop dat de boeren niet te veel verlies hebben geleden!

Eigenaardig genoeg waren de wachtbekkens niet vol water gelopen. Was al die regen dan toch uiteindelijk de aarde ingedrongen? Tja, het is al een heel poosje kurkdroog geweest natuurlijk.

P5301799m

P5301800m

P5301801m Foto’s Roger

We liepen vandaag een weg in tegenover de holle weg die we eergisteren volgden. Deze keer geen schaduw, maar wel nog veel klaprozen tussen het graan. Het werd klimmen en na een poosje waren we allebei heel bezweet: de zon scheen weer krachtig, de hele dag. Helemaal geen regen gehad (wat wel werd voorspeld).
We kwamen voorbij een plantage die nu afgesloten is. Jaren geleden was die helemaal verwilderd en trotseerden wij geregeld netels en distels om er pruimen (onder andere mirabellen) en kersen te gaan plukken. We hadden het toen over “naar onze plantage gaan” en ik herinner me dat Roger zich eens afvroeg of we dat stuk grond niet zouden kopen. Dat vond ik geen goed idee. We krijgen onze tuin immers amper onderhouden, laat staan een plantage erbij! En daarbij, hoeveel zou dat wel gekost hebben? Waarschijnlijk hadden we gewoon het geld niet! Glimlach

Nu blijkt die plantage verkocht en goed onderhouden, en kunnen (mogen) we er niet meer onze proviand gaan plukken.

Tegenover die plantage staat een wei vol notelaars. Daar gingen we vroeger (voor we zelf een notelaar in de tuin hadden) ook geregeld noten rapen. Ook dat stuk land is nu afgesloten. Met nog wel een toegang naar een nieuw geïnstalleerde picknicktafel. Zouden toeristen die daar gaan picknicken nog steeds noten rapen?

dinsdag 29 mei 2012

Elena “spreekt” en speelt

Toen we haar kwamen afhalen bij Lutti wilde Elena eerst niet meekomen. Ze toonde me weer het speelgoed waarmee ze had gespeeld, maar begon zowaar te wenen toen ze het moest teruggeven aan haar onthaalmoeder en afscheid van haar nemen!

Zodra we samen naar de auto liepen, droogden de tranen echter op en begon ze weer de hele tijd te vertellen. Ik vind het zo jammer dat ik zo weinig ervan begrijp. Af en toe denk ik een woord te herkennen, maar niet vaak. Onze dochter denkt zelf ook dat ze er meer zou van verstaan als ze elke dag langer bij Elena was. Binnenkort is het vakantie en krijgt ze daar de kans toe. Benieuwd of ik dan ineens een hele “Elena-woordenschat” zal moeten leren zoals Nany destijds moest doen. Ik was immers wel constant bij de “kindjes’ en begreep al gauw wat ze bedoelden met hun soms rare klankcombinaties. En ik had voor mijn moeder een woordenlijstje opgesteld zodat zij hen ook zou begrijpen als ze bij haar waren.

Het was prachtig weer bij Elena; we hebben dan ook praktisch de hele tijd buiten gespeeld. Kiekeboe, met de bal, met de kommetjes, met haar vliegtuig en met water: we waren op een zeker ogenblik allebei kletsnat! We hebben ook gelezen, naar de bloemen, vogels en auto’s gekeken… En naar overvliegende vliegtuigen. Twee keer hoorden we er een overvliegen en zag ik weer die blik in haar ogen die verraadt dat ze een beetje angstig is. Dan komt ze ook meteen op mijn schoot zodat ik haar kan geruststellen. De derde keer dat ik hetzelfde geluid hoorde, speurde ik de lucht af en toonde haar het toestel. Een vierde vliegtuig zagen we niet, maar hoorden we wel. Weer keek ze mij aan met dezelfde blik, ik nam haar op schoot en zei dat het een vliegtuig was, en warempel, ze lachte. Daarna vroeg ik haar waar haar eigen vliegtuig was, en ze toonde het mij. Maar het geluid dat uit dat vliegtuigje komt is muziek, geen  motorgebrom!

We hebben ook telkens buiten kunnen eten: pas tegen bedtijd zakte de temperatuur een beetje en kwamen er stapelwolken op. Weer ging Elena heel gemakkelijk slapen na haar toilet en een verhaaltje.

We hebben ginds geen regen gehad… Maar onder weg naar huis zagen we dat het op veel plaatsen wel geregend had. En hier zelfs heel fel!

maandag 28 mei 2012

Over lieve vriendinnen

Ik schreef in mijn vorige post over ons lief overbuurmeisje Nele.

En dat was de waarheid: Nele is een opvallend vriendelijk meisje. Dat heeft ze zeker van haar moeder?

Ik herinner me dat, toen we dit oude huis pas gekocht hadden, Roger er eens was aan het werken terwijl ik in Antwerpen bleef om onder andere de kinderen op te vangen (na enkele uren lesgeven). Roger kwam terug met een kistje vers geplukte, heerlijke kersen. Gekregen van onze toekomstige overbuurvrouw Marie-Claire! Over wie hij heel lovend deed.

De volgende keer dat we allemaal naar hier kwamen (in die tijd was dat alleen in het weekend) ging ik haar bedanken voor de zo sappige kersen. Ik ontmoette een vrouw die inderdaad ongelooflijk vriendelijk was, maar ook zeer religieus en spiritueel. En ik heb het hier niet over Katholicisme, want Marie-Claire behoort zelfs niet tot die Kerk. Ze is wel een Christen.

Marie-Claire heeft van in het begin dat we hier woonden aangevoeld waarmee ze ons verblijf kon vergemakkelijken. Ik vind het dan ook heel erg dat, terwijl ik vroeger wekelijks even bij haar zat om bij te praten (want dat kunnen we heel goed, en heel diep), ik dat de laatste jaren minder deed. Maar… het is zoals zij zegt (want zij komt ook veel minder vaak langs): we hebben het allebei veel drukker gekregen.

Toch was zij het weer die me spontaan hielp begin 2011, na de operatie van Roger.

Ik vermoed dat mijn lieve buurvrouw dit niet zal lezen. Maar Nele misschien wel? Bedank jouw moeder dan eens voor alles van mijnentwege, Nele!

Lieve vriendinnen uit Antwerpen, en van overal elders, niet boos worden! Jullie hebben me ook heel veel gegeven en ik zie jullie ook heel graag. Maar Marie-Claire slaat alles!

Wilde rozen in Broekom en Marie-Claire

Weer een prachtige zomerdag vandaag. Temperaturen rond de 25°C in de schaduw en een verfrissend briesje. We wandelden in Broekom. Eerst door een holle weg met op de berm geurende bloeiende vlier en wilde roosjes.

Broekom, Molenberg: een wilde roos

Broekom, Molenberg: een wilde roos Foto’s Roger

Daarna een hele poos langs velden (aan de ene kant tarwe en aan de andere kant, volgens Roger  - ikzelf ken er niets van - gerst), waar we aan de rand van de akker nog een ander soort roos zagen bloeien.

Broekom, Molenberg: een wilde roos Foto Roger

Het was er opvallend stil: het enige wat de tastbare rust doorbrak, was het geroep van een kievit.

Via een fel dalende, weer holle, weg vol schaduw kwamen we aan de molen, waarna we weer naar de kerk van Broekom wandelden langs weiden en de steenweg waarlangs  de hondsrozen ook al stonden te pronken.

Later gingen we eindelijk nog even buurten bij overbuurvrouw Marie-Claire. Heel gezellige babbel gehad met haar en haar lieve dochter Nele.

Medische ethiek

Iemand reageerde anoniem op mijn post “Verplichte euthanasie” en gaf een link naar deze website. Zeer interessant!

zaterdag 26 mei 2012

Grapje over Limburg

Terwijl ik vorige blog schreef, herinnerde ik me ineens een heel komische situatie in verband met de tante Laure van Roger (en Limburgs dialect).

Tante Laure ging toen al tegen de negentig aan, en had me gezegd dat ze elke middag een dutje deed. Als we tijdens dat dutje zouden aankomen, moesten we maar achterom gaan en op haar slaapkamerdeur kloppen.

En op een dag kwamen we inderdaad aan iets na de middag, met onze kindjes. Ik zei tegen Hendrik dat hij mocht gaan kloppen op dat balkonraam naast het terras. En hij liep er naartoe.

Wij volgden, iets trager. Hendrik kwam weer naar ons toe, met een beteuterd gezicht, en zei:  ‘Tante Laure zegt dat ze pas een ei heeft gelegd!’. Glimlach

Natuurlijk stond tante Laure meteen op, werden we zoals altijd ontvangen met koffie, thee en taart. En ik hoorde van haar dat ze tegen Hendrik vanuit haar bed had gezegd (op zijn Limburgs): ‘Ik had me maar pas neergelegd’.

Roger kan die zin “plat” nazeggen en dan hoor ik precies wat maakte dat onze oudste het zo begreep.

Bij de Tuyters

Na de wandeling van deze middag zorgde ik voor soep. Daarna zouden we naar Horpmaal gaan voor de inhuldiging van een nieuw standbeeld op het Dorpsplein. En daarna pas zou ik voor ons eigenlijke avondmaal zorgen.

In feite was het een dorpsfeest voor de bewoners van Horpmaal (die “Tuyters” worden genoemd) maar Roger was erop uitgenodigd in zijn hoedanigheid van bestuurslid van Heemkunde Groot Heers.

P5261711m Foto Roger

Horpmaal (waar de hoeve Renwa van mijn achter-achterneef Nestor Renwa staat) is een prachtig dorpje. Vanop het dorpsplein kijk je zo uit op de koeien in de weiden.

We kwamen er al meteen een achterneef van Roger, en zijn vrouw tegen. Na een babbeltje gingen we zitten aan een van de tafels, waar we weldra het gezelschap kregen van enkele Tuyters. Ik luisterde hun conversaties af. Ze waren onder andere (in vrij plat Limburgs) nogal fel aan het afgeven op hun vroegere “hypocriete” pastoor. Enkele bekenden kwamen ons begroeten: de voorzitter en een lid van Heemkunde, een paar schepenen, en de gemeentesecretaris die onlangs zijn vrouw heeft verloren. Toen ik hem vroeg hoe het nu met hem gesteld was, antwoordde hij dat het wel ging en dat zijn echtgenote Ria al een heel poosje ziek was geweest.

Bij een pintje luisterden we naar enkele toespraken, de meeste in prachtig Nederlands. Het valt echt op dat als de mensen van Haspengouw (en ik denk dat dit geldt voor heel Limburg) AN spreken, ze dat perfect doen. Twee toespraken waren echter in het dialect, afijn, in wat nog overblijft van het dialect. Op zich vond ik dat niet erg vermits het feest in feite alleen voor de dorpsbewoners was bedoeld. En ik begrijp die plaatselijke taaltjes wel. Maar stel dat ik een Franse toerist was geweest en dat ik speciaal Nederlands had geleerd om Haspengouw te ontdekken: ik had er niets van begrepen! Bedroefde emoticon

P5261703m

P5261709m

P5261712m

P5261715m

P5261729m Foto’s Roger

Er werd in de toespraken onder andere uitgelegd waarom de mensen van Horpmaal Tuyters heten, maar dat verhaal was zo ingewikkeld dat ik vermoed dat het pure fantasie was.

Na de onthulling van het beeld (een Tuyter, met twee ongelijke broekspijpen, want die lange en korte broekspijp zouden iets met de naam te maken hebben), volgde een receptie.

P5261763m Foto Roger

Cava, bier, fruitsap, wijn à volonté. En in plaats van hapjes: boerenboterhammen met hoofdkaas, paté of kaas. Heel lekker! En ik hoefde thuis niet meer te koken na mijn vier (jawel, vier, zo heerlijk vond ik ze) boterhammen! Het valt me wel op dat ik aan het verdikken ben sinds we in het lekkere Haspengouw wonen. Of is dat puur toeval en ligt het gewoon aan de leeftijd?

P5261756m Foto Roger

En toen zag ik Liske staan: de vrouw van mijn achter-achterneef Nestor.

P5261767m Foto Roger

Na een zoen vertelde ze me dat  ze eind vorig jaar een hersenbloeding heeft gehad en daar nog een paar gevolgen van ondervond. Nestor Renwa was er niet: die had last van reuma. Ik beloofde Liske binnenkort nog eens bij hen langs te komen.

We zijn nog tot 22 uur blijven zitten op dat Dorpsplein. De sfeer was zo eenvoudig goed, de temperatuur zo aangenaam lauw, het uitzicht op de velden waarboven de maan opkwam zo feeëriek, en de zwaluwen boven het dorpsplein waren zo talrijk dat ik af en toe het gevoel kreeg dat ik al met vakantie was.

P5261720m

P5261731m Foto’s Roger

Thuis heb ik uiteraard niet meer gekookt!

Patton Drivers, kamille en klaprozen

Het was een stralende dag, zomers warm met een verfrissend briesje. Deze middag wandelden we van Heks naar de rand van Horpmaal toen we werden voorbijgestoken door tientallen militaire voertuigen. De Patton Drivers van Ulbeek natuurlijk! We bleven even kijken, en al die “soldaatjes” maar wuiven! We wuifden maar terug. Het was gelukkig niet echt oorlog! Glimlach

Daarna wandelden we de beemden en bosjes in, terug richting Heks. Mijn verkoudheid lijkt bijna over: ik kon weer de parfums opsnuiven en rook de bloeiende kamillebloemetjes nog voor ik ze zag! Er bloeiden ook veel klaprozen langs het pad: prachtig!

En weer hebben we tijdens dat dik uur geen enkele wandelaar gezien! Alleen kievits en een paar roofvogels.

donderdag 24 mei 2012

Sorry!

Aan alle mensen die deze avond nog een antwoord hadden verwacht op hun mail, sorry! Jullie zullen tot morgen moeten geduld oefenen.

Ik kom net thuis van een bestuursvergadering van de KVLS die een beetje is uitgelopen. Bestuurslid Ingrid Lenaerts wilde immers trakteren omdat ze pas op pensioen is gegaan. En natuurlijk werd er dan druk geconverseerd. We vormen immers ook een vriendenkring!

Maar wat een geluk voor mij dat het vandaag zo warm was: ik kreeg daardoor de kans om de deur van onze vergaderzaal in De Ploeg (Diepenbeek) open te zetten, en in de deuropening even een sigaret te gaan opsteken terwijl ik toch de gesprekken kon volgen. Eigenaardig eigenlijk hoe weinig mensen nog roken… Allemaal bang om kanker te krijgen? En toch, hoewel steeds minder mensen roken, hoor je steeds meer over mensen die de ziekte krijgen (deze avond, na de eigenlijke vergadering, viel me dat weer op).

Of is het zoals ons neefje Anton mij zei toen hij hier op 13 mei onverwacht voor de deur stond: ‘Roken is niet meer van deze tijd’? In dat geval ben ik inderdaad hopeloos ouderwets! Glimlach

Deze middag maakten Roger en ik wel tijd voor een wandeling van een dik uur. Van Borgloon naar het klooster Colen in Kerniel via (vaak heel modderige) beemden en terug langs de vroegere spoorwegberm. Ik merkte dat de meeste meidoornstruiken nu uitgebloeid zijn.

P5241698m Foto Roger

Vertrekkende van Borgloon  (aan het vroegere stationsplein) kom je op een zeker ogenblik aan een splitsing, waar vroeger een bunkertje stond. Dat bleek nu verdwenen, maar even later zagen we het staan achter een hek. Wie heeft ervoor gezorgd dat zoiets werd verplaatst???

De eenmansbunker werd van zijn plaats verwijderd (bevond zich vroeger rechts van dit hekken). Foto Roger

De wandeling bracht me tot rust: we hebben alleen twee wandelaars ontmoet, en hoorden enkel een specht, een koekoek en veel andere vogels waar ik de naam niet van ken.

Maar het was warm! Allebei dropen we daarna van het zweet toen we weer bij de auto kwamen! Het wordt weer wennen aan warmere temperaturen blijkbaar!

dinsdag 22 mei 2012

Lieve, grappige Elena!

We komen net thuis van bij Elena. Moe maar tevreden!

Wat heeft ze mij doen “spelen”! Zodra we bij haar thuis kwamen van bij Lutti, de onthaalmoeder, haalde ze weer haar schoteltjes uit en begon er “muziek” mee te maken, net zoals vorige zondag. En natuurlijk moest ik weer meedoen. Haar bedoeling is echt “muziek maken”, denk ik, want ze haalde er op een zeker ogenblik haar trommeltje en haar fluitje bij. Ze gierde weer van plezier. En af en toe maakte ze enkele danspasjes (later deed ze dat nog: ik vermoed dat ze dat van Lutti heeft geleerd). Ik zat op de vloer, met mijn rug naar de glazen wand en had dus niet meteen door waarom ze ineens heel enthousiast, “cimbalen” in de hand, naar de glazen deur liep. Ze had gemerkt dat haar mama de trap opkwam!

Na het middageten hebben we het even rustiger aan gedaan. We hebben “gelezen”, “getekend” en zijn in de tuin gaan kijken naar de werken die haar grootva (Roger dus) aan het uitvoeren was.
Daarna wilde ze weer muziek, of althans toch “handjes draaien”, maar haar ouders hebben iets veranderd aan de geluidsinstallatie, haar moeder was druk aan het werken voor school, en ik wist echt niet hoe ik een CD moest opzetten.

Het was Elena die er iets op vond: ze trok aan het koordje van haar muzikale uil (gekregen van “tante Izzy”) die nu aan haar bijna nooit meer gebruikte box hangt en begon weer te dansen en met haar handjes te draaien op de muziek.

Maar dan werd ze moe. Ze kwam op mijn schoot zitten en ik moest alleen nog vertellen. Ik legde haar in bed voor een (lang) dutje.

Twee uur later werd ze wakker (en ik had ondertussen wat gerust, al lezend… Want we hadden veel meer gespeeld dan wat ik hierboven vertelde: ik heb ook moeten lopen, kruipen, zoeken naar haar “verborgen” speelgoed, en dat doet ze het liefst onder banken en stoelen, en natuurlijk enkele keren op de trappen moeten oefenen).

Na haar fruitpapje, dat ze op het terras at (nu eet ze praktisch helemaal alleen) terwijl Roger en haar mama bij ons waren komen zitten, bleek ze weer heel levendig. Ze speelde met een bal, ging met mij haar mama uitwuiven toen die les ging geven… en begon daarna een groot deel van haar ander speelgoed uit te halen. Alles toont ze me dan, en sommige zaken moet ik in ontvangst nemen. Daarna wilde ze “opruimen”. Het viel me op dat ze nu niet meer dwars door al haar uitgestalde speelgoed loopt, maar eerst kijkt langs waar de gemakkelijkste weg gaat. En soms betekent dat een hele omleiding. Zo wilde ze iets in een van de speelgoeddozen leggen, maar zag ze dat er onder weg obstakels lagen. Ze maakte een hele omweg om eindelijk terecht te komen op amper 1 meter van waar ze eerst stond.

Dat “opruimen” houdt ze echter niet lang vol: ondertussen ontmoet ze ander speelgoed en pakt dat dan weer vast. Uiteindelijk moet ik nog altijd zorgen voor het opruimen na haar slapengaan.

Terwijl ik voor het avondeten zorgde, hield Roger, haar “grootva”, zich met haar bezig. Ik weet niet precies wat ze gedaan hebben, maar ik hoorde ze geregeld lachen.

Na het eten gingen we weer op het terras zitten (het was vandaag ongelooflijk warm!). En daar speelde ze met ons voor de eerste keer “verstoppertje”. Het begon met “kiekeboe”. Ze hurkte achter mijn stoel en kwam geregeld te voorschijn terwijl ze iets uitkraaide als “Koekoek”. De derde keer dat ze zo achter mijn stoel ging schuilen, bedacht ik dat ik eens wat anders zou uitproberen. Ik deed alsof ik haar zocht op het terras. En vermits ze “onder” al een poosje in verband brengt met “zoeken”, keek ik onder de tafel, onder de stoelen, en vroeg aan Roger: ‘Waar is Elena toch?’. Blijkbaar begreep ze dat, want ik hoorde haar gniffelen achter mij. Maar ik “vond” haar telkens pas als ze te voorschijn kwam met een luide, vrolijke “Kiekeboe” (of toch iets dat daar op leek Glimlach). Dat spelletje leek ze heel spannend te vinden, want ze kreeg er maar niet genoeg van. Weliswaar koos ze altijd dezelfde plek: gehurkt achter mijn stoel! Glimlach

Na een poosje werd ze duidelijk moe en ik gaf haar nog een flesje melk. Ik dacht dat ze daarna aan bed toe was, maar nee, ineens werd ze weer klaarwakker.

Nu wilde ze weer “lezen”. Ze troonde me mee naar haar “boekenplank”, haalde er twee (jawel, twee!) boekjes uit, en gaf mij er een. Daarna deed ze teken dat ik op de vloer moest gaan zitten, kwam zich tegen mij nestelen, legde haar boekje voor zich en begon van alles aan te wijzen en te “vertellen”. Dan wees ze naar “mijn” boek en het was duidelijk dat ik op mijn beurt moest vertellen. En dat herhaalde zich enkele keren. We vonden het allebei zo gezellig dat we onbewust nog dichter tegen elkaar aankropen… En dat ik vergat dat ik Elena vandaag geen kus wilde geven: ik ben immers snipverkouden.

Ik kreeg een zoentje terug, zo’n nat “hondenzoentje”! Schattig!

Maar dan was het echt wel bedtijd. Ik vroeg: ‘Zullen we naar bed gaan?’ en eigenaardig genoeg stond ze meteen op en liep, gevolgd door Roger en mij rechtstreeks naar haar slaapkamer.
Daar wees ze me alles aan, zoals haar tandenborstel en tandpasta, en natuurlijk het verhalenboek waaruit voor het slapengaan nog voorgelezen wordt.

Ze kreeg dus nog een verhaaltje voor ze zonder problemen in slaap viel.

Schattig meisje  toch? Ach, dat zeggen waarschijnlijk alle oma’s?Glimlach

maandag 21 mei 2012

Ulbeek

Heel korte wandeling in Ulbeek, deelgemeente van Wellen, vandaag. Eigenlijk wilde ik vooral de vroegere kerk bezoeken, die nu omgevormd is tot een overdekte begraafplaats.
Tijdens de vakantie van 1998 hadden onze dochter en enkele van haar studiegenoten geholpen bij de opgravingen in die kerk. Hoeveel geraamtes hebben ze er wel niet gevonden, die ze elk een naam gaven! Glimlach

Ik herinner me dat we toen te weinig plaats hadden om al die jonge mensen te logeren, en dat we onze grote Nederlandse De Waardtent hadden opgesteld in de wei.

Ons meisje was dan ook uitgenodigd op de opening van de nieuwe begraafplaats vorige zaterdag maar ze was die dag niet vrij.

Ik vind het resultaat echt geslaagd. Roger maakte enkele foto’s:

Ulbeek, oude kerk thans omgevormd tot overdekte begraafplaats

Ulbeek, oude kerk thans omgevormd tot overdekte begraafplaats. Deze beeldengroep werd gehouwen uit een zeer oude illegaal omgehakte eik.

Ulbeek, oude kerk thans omgevormd tot overdekte begraafplaats

Ulbeek, oude kerk thans omgevormd tot overdekte begraafplaats

Ulbeek, oude kerk thans omgevormd tot overdekte begraafplaats Foto’s Roger

Op hetzelfde plein staan ook de mooie gebouwen van een vroegere brouwerij:

Ulbeek: woonhuis van de voormalige brouwerij Hayen Foto Roger

Terwijl we daarna een beetje rondwandelden in Ulbeek werden we eraan herinnerd dat het in dat dorp weer “soldaatje spelen” wordt volgend weekend. Dan is het immers weer “Patton Drivers-weekend”! Er stonden al veel oude legervoertuigen klaar!

Ulbeek: voorbereiding voor de reünie van de Patton Drivers

Ulbeek: voorbereiding voor de reünie van de Patton Drivers

Ulbeek: voorbereiding voor de reünie van de Patton Drivers

Ulbeek: voorbereiding voor de reünie van de Patton Drivers

Ulbeek: voorbereiding voor de reünie van de Patton Drivers Foto’s Roger

Roger leek echt gefascineerd door al die voertuigen. Ik begrijp dat wel, maar langs de andere kant geven ze mij altijd (jaja, we hebben enkele keren die “feestelijkheden” meegemaakt) een bijsmaak van “oorlog”.

“Muziek maken”

Gisteren, terwijl Roger met zijn schoonzoon, dochter en Zeger discussieerde aan de keukentafel,  was ik met Elena naar de salon gegaan. We speelden daar met haar stapelbare kommetjes (wat een ingenieus speelgoed toch: je kunt er alle kanten mee uit: opstapelen, in elkaar klikken, laten tollen, enzovoort) en ineens begon Elena ermee “muziek” te maken. Ze gebruikte ze als cimbalen. Ik vond het zo grappig dat ik ook een paar kommetjes pakte en met haar meedeed. Het duurde niet lang of onze dochter kwam kijken wat al dat lawaai betekende. En zij begon ook mee te doen. Elena gierde het uit! Ineens kwam Zeger daar aan met zijn mondharmonica waarop hij echte muziek produceerde. En wij drieën maar proberen het ritme te volgen! Plezier dat we hadden, daar allemaal gezeten op de vloer! Ik voelde me weer kind!

Alleen Roger en onze schoonzoon bleven zich gedragen als volwassenen!

zondag 20 mei 2012

Een deel van de “kindjes” op bezoek

Eergisteren avond kregen we een telefoontje van onze dochter. Of ze vandaag welkom waren. Natuurlijk! Ze zouden Zeger meebrengen. Ik mailde meteen naar Hendrik: of hij en Anneke ook geen zin hadden om te komen? Maar zij bleken niet vrij. Misschien vierden ze uitgebreid Anneke haar verjaardag? Want dat is morgen: proficiat, Anneke!

Deze ochtend zette ik een varkensgebraad met groenten te stoven op het fornuis  (jaja, in onze nieuwe  stoofpan!). En belde ik naar Jan Gerits, die ik eindelijk te pakken kreeg. Ik zorgde nog voor de verdere lay-out van de volgende monografie van de KVLS, en besprak met Roger een mogelijke wandeling met de kinderen waarbij het terrein geen hindernis zou zijn voor een kinderwagen. We dachten aan Berlingen.

En dan kwamen onze “kindjes” aan. Ik ben altijd zo blij op zulke ogenblikken! Ik wist, nog voor ik de eerste keer zwanger was, dat je kinderen eens moet loslaten (maar vergat dat gelukkig tijdens hun kinderjaren), maar telkens als ze even naar hier terugkomen, jubel ik stilletjes!

Maar toen begon de lucht te betrekken en dus (vermits geen wandeling) aten we maar meteen van de heel lekkere aardbeientaart  die ze bijhadden.

En Elena at mee. Ze deed trouwens met alles mee: ze at chips tot en met, en kreeg er serieus dorst van, en at gretig van mijn broccolisoep!

P5201667m

P5201668m

P5201666m Foto’s Roger

Er werd gesproken over onder andere vakantieplannen. Zeger had gedacht aan Londen, maar niet aan de Olympische spelen daar! Knipogende emoticon

Het bleef maar regenen en donderen, en toen Elena ineens achter zich keek naar het terras, en de regen zag gulpen op de tafel daar, werd ze weer bang. Weer sprong ze bijna van haar kinderstoel, deze keer in mijn armen.

P5201669m  Foto Roger

Zeger heeft Roger nog even geholpen een boekenkast van het atelier naar de “bibliotheek” te verhuizen. En daarna zijn de kinderen weer richting Leuven vertrokken.

zaterdag 19 mei 2012

“L’islam en question”, van Wafa Sultan

Ik dacht weer eens dat ik de eerste was die iets over dat boek vond, maar nee… Toen ik erover sprak met Roger, bleek hij er alles over te weten! En daarmee bedoel ik “veel meer” dan wat ik erover gevonden heb!

Ongelooflijk, die eruditie van mijn ventje!

Wandeling in de buurt van Piringen, op zoek naar de ruïne van Kolmont

Tussen een paar boodschappen, een beetje opruimen, ons avondmaal en nog een vertaling door, geraakten we op deze mooie lentedag toch in Piringen (deelgemeente van Tongeren). In feite wilde Roger van daaruit een weg vinden naar de ruïne van Kolmont in Overrepen. We hebben die weg al vaak gezocht, maar nooit gevonden. En ook vandaag niet. Hoewel, op een zeker ogenblik stonden we vlak voor een afsluiting, aan een weg die volgens ons er rechtstreeks naartoe zou leiden. Maar ja, we mochten er niet in.

In Piringen liepen we de “Dodemanstraat” in die verder een landweggetje werd.

P5191652m Foto Roger

Roger hoopte op die manier aan de Kolmont-burcht te geraken… Maar ik genoot vooral (afijn, voor zover mijn eksteroog dat toeliet: ik heb daar al een paar dagen last van en vergeet telkens van die speciale pleisters te kopen) van de eerste klaprozen! Roger heeft daar jammer genoeg geen foto van gemaakt. Wel van de geurende meidoorn.

P5191653m

P5191654m Foto’s Roger

Het pad liep een bosje in. En daar, ver van alle bewoning, ontmoetten we een jongen van, ik schat, een jaar of drieëntwintig. We vroegen hem hoe we aan die ruïne konden geraken, en hij vertelde ons dat we beter op onze stappen terugkeerden en via die weg gingen die we afgesloten hadden gevonden. ‘Ja, maar die is afgesloten!’,  zeiden wij nog. En hij, op samenzweerderige toon: ‘ Je mag er echt naartoe via die weg hoor!’.  We vroegen hem nog waar we zouden uitkomen als we gewoon verder wandelden, en dat zou het gehucht Mulken zijn.

Omdat we de omgeving zo mooi vonden, besloten we gewoon verder te stappen… en kwamen we aan bij een heel grote vijver. Er vlogen wilde eenden en ganzen over, ik zag een moeder eend haar kroost naar de vijver brengen. En daarna merkte ik pas het kasteeltje en de hoeve op. Zo mooi! Ik weet niet waarom, maar ik moest weer denken aan “Le Grand Meaulnes” van Alain Fournier. Ik schreef zopas “Ik weet niet waarom”, maar nu, terwijl ik dit schrijf, weet ik het wel. Zo heb ik me de zaken voorgesteld toen ik als jong meisje dat boek las en herlas!

Tongeren, hoek Oudenweg en Rooierweg: kasteelhoeve

Tongeren, hoek Oudenweg en Rooierweg: kasteelhoeve

Tongeren, hoek Oudenweg en Rooierweg: kasteelhoeve

Tongeren, hoek Oudenweg en Rooierweg: kasteelhoeve  Foto’s Roger

We waren dus nog altijd officieel in Tongeren, maar in welke deelgemeente, daar heb ik geen idee van.

We probeerden een lus te maken naar Piringen via een andere landweg. Heel mooi ook! En daar heeft Roger een paar foto’s gemaakt van zwammen die zich hechten aan boomstammen.

Tongeren, Rooierweg: spoorwegzate van de spoorweg Tongeren-Sint-Truiden-Tienen

Tongeren, Weideweg

Tongeren, Weideweg Foto’s Roger

Maar dat padje liep dood, dus moesten we wel op onze voetstappen terugkeren.
Alles bij elkaar hebben we meer dan anderhalf uur gestapt, en thuis wachtte werk. Het verder zoeken naar de ruïne van Kolmont zal dus voor later zijn.